Lekcija o različitosti | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Lekcija o različitosti

Marko Stamenković održat će prezentaciju kustoske izložbe suvremene umjetnosti pod nazivom Da umreš od smijeha.

08.06.2017 , Zagreb - Galerija VN
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 8. lipnja, u 19 sati u Galeriji VN Marko Stamenković predstavit će svoju kustosku prezentaciju izložbenog projekta realiziranog u okviru 23. Međunarodnog bijenala humora i satire u umjetnosti u bugarskom gradu Gabrovo.

Prije pada Željezne zavjese, bugarski grad Gabrovo (usput, rodno mjesto slavnog umjetnika Christoa) smatran je komunističkom prijestolnicom humora. Od ranih sedamdesetih godina, najznačajnija kulturna orijentacija ovog grada u podnožju Centralnog Balkana bio je i ostao Dom Humora i Satire – institucija u kojoj se od 1973. godine održava Međunarodno bijenale humora i satire u umjetnosti, jedino bijenale suvremene umjetnosti u Bugarskoj.

Ovogodišnje, dvadeset treće izdanje Bijenala (u organizaciji Doma humora i satire, Općine Gabrovo i Ministarstva kulture Republike Bugarske), otvoreno je 19. svibnja 2017. godine u prisustvu brojnih domaćih i inozemnih gostiju. Publika će tijekom četiri mjeseca (do 30. rujna) imati priliku vidjeti tri izložbe. Osim žirirane izložbe karikatura i žirirane izložbe suvremene umjetnosti (pod zajedničkim naslovom Smijući se u lice…), po prvi put u povijesti ovog bijenala realizirana je i jedna kustoska izložba suvremene umjetnosti pod nazivom Da umreš od smijeha, na kojoj – među ostalim umjetnicima – sudjeluje i dvoje iz Hrvatske: Vlasta Delimar i Siniša Labrović.

Kustoska prezentacija ove izložbe u zagrebačkoj Galeriji VN ima za cilj da, uz projiciranje video i fotografskog materijala, kao i razgovor sa publikom, pruži dublji uvid u subjektivno čitanje "neracionalno racionalnog" odnosa između humora i smrti u različitim kulturnim kontekstima, kao i da rasvijetli ne-baš-sasvim-normalnu logiku izložbe Da umreš od smijeha koja okreće zdrav razum naopako i iz te izvrnute točke gledanja pruža jednu novu "lekciju o različitosti".

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.06.2017