Lentikulari | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Lentikulari

Radovi novosadskog umjetnika Zorana Gashija nastali su optičkim postupcima i kombinacijom dviju i više metamakulatura.

18.10.2014 , Koprivnica - AK Galerija

Koprivnička će publika dobiti priliku upoznati dio novosadske suvremene likovne scene. Izložbom Lentikulari predstavit će se Zoran Gashi, umjetnik koji živi i radi u Novom Sadu. Njegova 26. samostalna izložba obuhvaća slike nastale optičkim postupkom i kombinacijom dvije i više metamakulatura (produkt manipulacije grafičkim otpadom, pogrešno otisnuti arci papira koji su višak) koje od gledatelja (kao što i sam naziv izložbe kaže) zahtijevaju kretanje. 

Mijenjanjem točke gledišta mijenja se i slika, odnosno, sliku stvara svatko od posjetitelja svojom voljom i aktivnim sudjelovanjem, a slika na taj način uvijek ostaje nedovršena i otvara čitav niz pitanja oko toga što umjetnost, odnosno slika, čini nama: ovdje ulazimo u polje politike slike, postavljamo si pitanja oko toga što je realnost, što umjetnost, a što medij(i). Osim slika, umjetnik će predstaviti i 3 kratka eksperimentalna filma: Srećno novo disanje, Padanje i Očevid

Zoran Gashi je pjesnik, prozaik i slikar, studirao je orijentalnu filologiju, jugoslovensku književnost, a diplomirao teologiju. Član je Društva književnika Vojvodine i UPIDIV-a. Slikarstvom se počeo baviti sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća djelujući pod četrnaest pseudonima. Bio je urednik dramskog programa Radio Novog Sada (Scena 13) i izdavačke djelatnosti Centra za multikulturalnost i likovni urednik u izdavačkoj kući Agape. Piše poeziju, dramu, likovnu kritiku i esejistiku.

Izložba će biti održana u subotu 18. listopada u koprivničkoj AK galeriji

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 16.10.2014