Lezbijska ljubavna priča | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Lezbijska ljubavna priča

Queer Zagreb Sezona u suradnji s Francuskim institutom najavljuje prikazivanje filma Ljeto francuske redateljice Catherine Corsini.

26.04.2016 - 27.04.2016 , Zagreb - Kino Europa, dvorana Müller

Catherine Corsini, Ljeto (La belle saison)

  • A
  • +
  • -

Film Ljeto (La belle saison) francuske redateljice Catherine Corsini prikazuje se 26. travnja u 18:30 sati te 27. travnja u 20:30 sati u dvorani Müller kina Europa.

Film smješten u sedamdesete godine 20. stoljeća donosi ljubavnu priču između 25-godišnje Delphine (Izia Higelin) i 35-godišnje Carole (Cecile de France) koje započinju odnos usprkos svim preprekama koje proizlaze iz odgoja, podrijetla pa i razlike u godinama. Radnja se odvija tijekom procvata feminističkog pokreta u Francuskoj, u kojem sudjeluje i Carole, opisujući ga na početku riječima: "Mi nismo protiv muškaraca, mi smo za žene".

Na pitanje zašto je 2015. godine odlučila snimati film o Pokretu, redateljica Catherine Corsini naglašava da je željela odati počast svim ženama koje su u njemu sudjelovale, a koje su često bivale izvrgnute ruglu i nazivane "neurotičnima". Među mnogobrojnim ženama i muškarcima koji su se borili za izjednačavanje radnih, ali ostalih prava, značajnu su ulogu odigrale pripadnice seksualnih manjina koje su taj preokret prepoznale i kao prvi korak u izjednačavanju prava svih bez obzira na to kojoj skupini pripadaju. Upravo kroz razliku u njihovim godinama, ali i životno iskustvo glavnih protagonistica, redateljica gradi dva svijeta koji gotovo nemaju dodirnih točaka, ali među kojima postoji privlačnost koja se ne može sakriti. Ta se suprotnost odražava i u stalnoj izmjeni dvaju priča - onoj o francuskom Pokretu za oslobođenje žena s jedne strane i ruralnoj melodrami s druge, koja kao odrednicu ima kontinuirano propitivanje dužnosti pojedinca prema obitelji i zajednici te osobnoj sreći.

Film tako donosi portrete Carole, samosvjesne žene  koja se bori za jednakost primanja, pravo na pobačaj i edukaciju o kontracepcijskim metodama, što sve predstavlja strane pojmove u francuskim seoskim gospodarstvima toga doba, gdje su žene radile jednako ili više od svojih muževa, ali bez naknade, te Delphine, odgajane u tradicionalnom duhu, koja odlazi u Pariz te se upoznaje s potpuno novim svijetom koji je za Carole svakodnevica. Između njih se rasplamsava strast koju su uspoređivali s onom iz Adelinog života.

Više o filmu potražite na službenim stranicama Kina Europe.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 19.04.2016