Liburnia Film Festival 2015. | kulturpunkt

Najave Festival

<

Liburnia Film Festival 2015.

U programu 13. Liburnia Film Festivala nalazi se pregršt kvalitetnih dokumentarnih filmova iz Hrvatske i regije.

25.08.2015 - 29.08.2015 , Ičići - Otvorena pozornica u lučici

FOTO: Marta Wlusek

  • A
  • +
  • -

Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma, izabrao je najbolje hrvatske dokumentarce za svoje je trinaesto izdanje, koje će biti održano od 25. do 29. kolovoza, u lučici u Ičićima kraj Opatije. Među 14 filmova u glavnoj i pet u regionalnoj konkurenciji nalaze se četiri svjetske i dvije hrvatske premijere, kao i filmovi koji su već osvojili važne nagrade na hrvatskim i međunarodnim festivalima, no većinu će liburnijska publika gledati po prvi put. Svjetsku premijeru na LFF-u će imati novi kratki dokumentarac Nebojše Slijepčevića, Pravda (HRT), koji svoje protagoniste prati u nastojanjima da se izbore za obeštećenje imovine uništene u Domovinskom ratu. Svjetsku premijeru imat će i Lila debitanta Igora Bogdanovića (Fade In), u kojem naslovnu ulogu ima još nerođena djevojčica, a čiji će skori dolazak na svijet u jedan ljubavni trokut unijeti nove i intenzivne silnice. Premijerno će biti prikazane i Staklene oči Maria Papića (Grupa 7 i KKZ), o Zagrebu u refleksiji njegovih građevina. 

Na 13. LFF-u gledat će se i prošlogodišnjeg dobitnika Srca Sarajeva za najbolji dokumentarac, Goli Tihe K. Gudac (Factum), a značajan festivalski put već ima i Riječanin Igor Bezinović sa svojim filmom Veruda – film o Bojanu (HRT), ovjenčanim Oktavijanom za najbolji dokumentarac na Danima hrvatskog filma. Topao film o sestrinskom odnosu redateljice Eve Kraljević i njezine sestre Mije, osobe s Downovim sindrom, Lijepo mi je s tobom, znaš (Hulahop), nagradila je publika ZagrebDoxa, a Razred Vesne Čudić (Nukleus film) publika na Danima hrvatskog filma. Za obje redateljice, ovo je prvo redateljsko dokumentarno iskustvo, a projekcije na liburnijskom području bit će im drugo hrvatsko prikazivanje.

Na programu su i eksperimentalni dokumentarac koji se "gleda ušima", Rakijaški dnevnik Damira Čučića (HFS), te Djeca tranzicije Matije Vukšića (Factum) i Riba ribi grize rep Nevena Hitreca (HFS). Na festivalu će biti prikazani i filmovi debitanata, odnosno Višak popušim sam Zorka Sirotića (Kinoklub Zagreb), Granje i korijenje Nikice Zdunić i S vama kroz život Vjekoslava Gašparovića. Jedan film iz regionalnog programa prvi će put pred festivalsku javnost, bit će to Pismo za Ohio delničkog autora Rasima Karalića (Vis videostudio), a hrvatsku festivalsku premijeru imat će Delta – obilje umjetnosti Marina Lukanovića iz riječke produkcije Filmaktiv. Ista produkcija donosi i film Plenumovi triju redateljica, Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, dinamični pregled blokade fakulteta u Rijeci s osvrtom na ta događanja danas. Statut riječkog redatelja Davida On (Zebra Creative Production) donosi crticu iz privođenja u londonsku policijsku stanicu, a niz završava slovensko-hrvatska koprodukcija U očekivanju Axela Andree Celija i Simone Jerala (Ekvilib Inštitut i samostalna produkcija).

Tradicionalno će posljednjeg festivalskog dana biti prikazani i filmovi u produkciji Restarta, partnera festivala. Svjetsku premijeru imat će Umjetnik na odmoru Damiana Nenadića i Sandre Bastašić, a prvi put u ovom dijelu Hrvatske prikazuje se Ana trg Jelene Novaković, upravo nagrađene u Splitu i Novom Sadu. Restartova Škola dokumentarnog filma predstavit će se s dva završna rada, Rezidba Katerine Duda i Akvarij s umjetnim ribicama Bojana Mucka

Filmovi u glavnom programu natječu će se za nagradu za najbolji film, nagradu publike te za strukovne nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a od 2013. se godine dodjeljuje i nagrada najboljem regionalnom filmu. Novina koju je LFF uveo ove godine financijske su nagrade od po 1.000 dolara za najbolji film i nagradu publike, a sredstva se prikupljaju putem crowdfunding kampanje koja za ima za cilj prikupiti 3.500 dolara, te osim navedenih nagrada podržati i izradu originalnih festivalskih nagrada umjetnika Saše Jantoleka

Program festivala možete pronaći ovdje.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 22.07.2015