Lica kućnog teatra | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Lica kućnog teatra

U selekcijskom tjednu projekta Circus Next u belgijskom Neerpeltu sudjeluje i hrvatski predstavnik Romano Dautanac odnosno Kućni teatar Škripzikl.

  • A
  • +
  • -

U belgijskom Neerpeltu, u regionalnom centru Limburga za umjetnost, kulturu i sport Provinciaal Domein Dommelhof / Theater op de Markt, od 23. do 25. travnja održava se selekcijski tjedan projekta Circus Next

Tijekom godina, Circus Next, do 2012. godine poznat pod imenom Jeunes Talents Cirque Europe, postao je ključna platforma za razvoj i promociju suvremenog cirkusa u Europi. Projekt je osmišljen kao platforma europskih kulturnih organizacija s područja suvremene cirkuske umjetnosti i ostalih izvedbenih umjetnosti s ciljem prepoznavanja talentiranih i perspektivnih mladih cirkuskih autora, pružanja financijske, rezidencijske, mentorske i administrativne potpore u produkciji predstava i povećanja vidljivosti mladih kompanija pred europskim profesionalcima radi osiguravanja daljnje budućnosti kompanija.

Na pozivni natječaj Circus Next projekta u jesen 2013. godine prijavile su se 134 izvedbene skupine iz 21 europske zemlje među kojima je u siječnju međunarodni žiri odabrao 15 kompanija koje su pozvane u Neerpelt. Uz belgijske, češke, finske, francuske, irske, njemačke i španjolske predstavnike, poput Alexandera Vantournhouta, Veronike Riedlbauchove, Ilmatile, Cie Corlao, Squarehead Productions, Julie Christ i Nacho Flores Company, odabran je i hrvatski predstavnik Romano Dautanac odnosno Kućni teatar Škripzikl s predstavom Lica kućnog teatra

Na temelju work-in-progress prezentacija i intervjua s umjetnicima o umjetničkoj viziji predloženih projekata članovi žirija odabrat će sedam laureatskih kompanija kojima će biti pružena pomoć u produkciji predstava. Međunarodnim žirijem, koji čini 15 profesionalaca iz Belgije, Češke, Engleske, Finske, Francuske, Italije, Irske, Nizozemske, Portugala, Španjolske i Švedske supredsjedava Antonia Kuzmanić, članica izvedbene kompanije ROOM 100 iz Splita. 

Izvor: Room 100

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.04.2014