Lice popularne muzike | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Lice popularne muzike

Izložba Jugoton - istočno od raja / 1947. - 1991. predstavit će razne predmete, radove, uređaje te drugu ostavštinu najveće diskografske kuće u bivšoj državi.

20.10.2014 - 30.11.2014 , Zagreb - Tehnički muzej
  • A
  • +
  • -

Multimedijska izložba o vizualnoj i pop kulturi te tehnologiji, produkciji i proizvodnji najveće diskografske kuće bivše Jugoslavije održava se u suradnji umjetničke organizacije Kultura umjetnosti i Tehničkog muzeja u Zagrebu. Kroz primjere dizajna, arhitekture, vizualnih umjetnosti i prikaz tehnološkog procesa od snimanja do proizvodnje pokazuje se odijelo i lice popularne muzike. 

Na izložbi će biti prikazan veliki broj omotnica gramofonskih ploča, plakata, fotografija, originalnih skica i radova domaćih i stranih autora. Biti će izloženi znakovi i logotipovi; arhitektonski planovi, nacrti Jugotonovih tvorničkih prostora i trgovina te drugi materijali poput odluka radničkog savjeta, knjige utisaka, dokumentarnih fotografija. 

Tehnički aspekt izložbe prati proizvodnju nosača zvuka zastupljenu strojevima i uređajima iz bivše tvornice Jugoton kojima se predstavlja proces od snimanja preko proizvodnje do reprodukcije nosača zvuka, a koji se, kao nacionalna baština, čuvaju u zbirkama Tehničkog muzeja. Uz izložbu je otisnut bogato opremljen katalog, a Croatia Records objavio je CD box - reizdanje 9 originalnih EP singlova domaće pop-rock glazbe 1960-ih godina, čija će promocija biti na otvorenju izložbe.

Izložba će biti otvorena u Tehničkom muzeju u Zagrebu, od 20. listopada do 30. studenog.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 17.10.2014