Licemjerje svakodnevice | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Licemjerje svakodnevice

Nikša Čvorović aka Nick A.T. Knotman izlaže Prizore iz života i malih smrti Nicoline Di Groppollo, osviještene aktivistice.

24.03.2017 - 06.04.2017 , Split - Salon Galić
  • A
  • +
  • -

Izložba Nikše Čvorovića aka Nicka A.T.Knotmana Projekcija otuđene pretpostavke: Prizori iz života i malih smrti Nicoline Di Groppollo, osviještene aktivistice otvara se u petak, 24. ožujka u 20 sati

"Izložbom Projekcija otuđene pretpostavke: Prizori iz života i malih smrti Nicoline Di Groppollo, osviještene aktivistice Nick A.T. Knotman odnosno Nikša Čvorović ovoga puta publici predstavlja seriju grafika A3 formata koja tematizira, kako i sam radni naslov izložbe kaže, autorov alter ego – Nicolinu Di Groppollo, osviještenu aktivisticu. Čvorović, umjetnik koji inspiraciju pronalazi u licemjerju svakodnevnice, dnevnoj dozi hipokrizije, te onom 'DA' kao najvećem obliku negacije, ne libi se po potrebi kreirati različita alter ega, time mjenjajući pogled na sebe, ali ne i sebe samog.

Tematska tumačenja pojedinih radova umjetnik daje naslutiti nazivajući grafike:  Buđenje nacije, Restauracija feudalizma je naupitna, Širenje dobra je nemilosrdno i zastrašujuće, Sve ceste vode, Legalizacija otvara put k aproprijaciji, Amnezija ili filter neugodnih mirisa, Forenzika nevinosti, EUgenika pozdravlja nenazočne, Vuk sit a ovce se broje, Robovlasništvo je temelj demokracije, Laž po glavi korisnika, Lustracija i sl. Radovima su zabilježeni prizori iz života i malih smrti Di Groppollo koji su, kako umjetnik navodi, sveta budućnost, kao već postignuta i ostvarena utopija koja nikome ne prijeti i ni od koga ništa ne zahtijeva. Autor ih namjerno izvodi kao ponovljive i neinventivne, ali imajući pritom na umu kako sve novo mora ostariti, a staro ne zastarjeva, pa tako ni ovi mrtvi radovi više ne mogu umrijeti – mors immortalis", ističe se u predgovoru kustosice izložbe Nine Nemec.

Izložba je otvorena do 6. travnja

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.03.2017