Lightune.G: Lighterature Reading: Chapter 10 | kulturpunkt

Najave Performans

<

Lightune.G: Lighterature Reading: Chapter 10

Zagrebačko-zadarski dvojac uvest će zagrebačku publiku u svoj svijet kontinuirane međuigre svjetlosti i zvuka.

30.10.2013 , Zagreb - Galerija Močvara
  • A
  • +
  • -

Deseto poglavlje u nizu luminoakustičkih performansa zagrebačko-zadarskog eksperimentalnog sound art tandema Lightune.G "čitamo", slušamo i gledamo u srijedu, 30. listopada. Lighterature Reading: Chapter 10 naziv je performansa koji se temelji na konverziji svjetla u zvuk putem fotonaponskog efekta solarnih panela - tehnologije koju je 1905. godine prvi opisao Albert Einstein i za koju je, 16 godina kasnije, dobio Nobelovu nagradu za fiziku. 

Performans nastaje na osnovi luminoakustike, tehnike izvođenja i komponiranja putem kojeg nastaju tonske slike. Svaki niz tonskih slika, odnosno svaka izvedba Lightune.G dvojca, jedinstvena je i specifična za prostor u kojemu se predstavlja, te je stoga naznačena kao zasebno poglavlje, "chapter" u luminoakustičkoj seriji.

"Pozivamo vas da nam se pridružite u još jednoj u nizu uzbudljivih sound art večeri svjetlosno-zvučnih senzacija u Galeriji Močvara i, u tami Pogona Jedinstvo razbijenoj tonskim slikama, uronite s nama u privlačnu tajanstvenost luminoakustičkih efekata. Čašica razgovora o performansu, filozofiji koja stoji iza luminoakustike, odnosu svjetlosti i zvuka i tehničkoj strani izvedbe slijedi netom nakon performansa, u ugodnoj atmosferi i opuštenom artist talku s autorima Miodragom Gladovićem i Bojanom Gagićem", stoji u priopćenju organizatora.

Organizatori performansa su Udruženje za razvoj kulture URK, Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

Performans će biti održan u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, s početkom u 20 sati, a ulaz za sve zainteresirane je besplatan.

Na fotografiji: Lightune.G izvedba u Georgia Tech Center for Music Technology

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 24.10.2013