Lijepa naša domovino! | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Lijepa naša domovino!

Izložba Lijepa naša domovino! dokumentira uništene tvornice, rasprodana nacionalna bogatstva, ugrožene egzistencije, strah i očaj s jedne i blazirani glamur s druge strane.

15.10.2013 - 10.11.2013 , Zagreb - Umjetnički paviljon
  • A
  • +
  • -

Istovjetnošću naslova s onim nacionalne himne ova izložba prvenstveno punktira svoju temu, a to je Hrvatska u aktualnom povijesnom trenutku. Istodobno, potenciran je kontrast između naivnog idealizma i ljubavnog zanosa koje stihovi himne iskazuju i stvarnosti zemlje koju izložba otkriva, a koja nije nimalo ružičasta.

Izložene fotografije djelo su profesionalnih fotoreportera, fotografa-umjetnika, kao i znanstvenika i multimedijalnih umjetnika koji se fotografijom služe kao jednim od sredstava izražavanja. Radovi u širokom rasponu tematskih segmenata svjedoče stanje privredne i moralne entropije u vidu uništenih tvornica, rasprodanih nacionalnih bogatstava, napadnutih zelenih predjela, propalih investicija, ugroženih egzistencija, letargije, straha i očaja s jedne i blaziranog glamura s druge strane.

No, nasuprot tome, na ovim slikama  registriramo i ohrabrujuću pobunu ugroženih radnika i građana kojima su uskraćena osnovna sredstva za život, osujećena ljudska prava i javni prostor. Među eksponatima su i oni koji iskazuju pridruženu, makoliko tek simboličnu, gestu umjetničke podrške svim onim neznanim patnicima i pobunjenicima na raštrkanim točkama zemlje.

U tom smislu ljepota iz himničnog teksta ponovno je prisutna, no preseljena i transformirana u djelo samih fotografa i umjetnika; u njihov napor da s kritičnošću, ali i empatijom te s preciznošću svog zanatskog i stvaralačkog uloga zabilježe život oko sebe, da istinu o našoj suvremenosti pokažu urbi et orbi 

Izlažu Tomislav Brajnović, Boris Cvjetanović, Marko Ercegović, Ronald Goršić, Boris Kovačev, Igor Kuduz, Siniša Labrović, Antun Maračić, Neja Markičević, Bojan Mucko, Nel Pavletić, Darije Petković, Neven Petrović, Davor Puklavec, Jasenko Rasol, Danko Stjepanović i Borko Vukosav.

Kustos izložbe je Antun Maračić.

Izložba je otvorena do 10. studenog

Fotografija: Boris Kovačev, Krvavi most

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.10.2013