Lijeva politička i medijska strujanja u SAD-u | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Lijeva politička i medijska strujanja u SAD-u

Povjesničarka književnosti i kulture Alice Béja na predavanju "Američka mlada ljevica" ocrtat će suvremeni američki ljevičarski milje te analizirati fenomen novih ljevičarskih časopisa.

30.11.2016 , Zagreb - Booksa

FOTO: David Shankbone / Flickr

  • A
  • +
  • -

Alice Béja održat će predavanje naslovljeno Američka mlada ljevica u srijedu, 30. studenog s početkom u 18 sati

Američka kulturna i politička scena u posljednjih je godinu dana doživjela velike promjene. Predsjednički izbori iznjedrili su nova imena ljevičarske politike vezane za nasljeđe pokreta Occupy Wall Street i u jednom trenutku ulijevali nadu u promjenu da bi u konačnici rezultirali pobjedom Donalda Trumpa uz ovacije krajnje desnice. Alice Béja pokušat će ocrtati američki ljevičarski milje poznat pod nazivom "the young left" te analizirati fenomen novih ljevičarskih časopisa koji su se javili u posljednjih godina. Predavanje će se baviti ulogom kulturnih i političkih časopisa lijeve provenijencije u ovim promjenama te njihovom vezom sa scenom nastalom iz pokreta Occupy Wall Street kao i vezom s mainstream politikom i predsjedničkom kandidaturom Bernieja Sandersa.

Béja predaje kulturnu povijest, povijest ideja i književnost anglofonog svijeta na Sciences Po Lille u Francuskoj. Specijalizirala je američku književnost te doktorirala na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle. Predavala je na sveučilištima Paris 8 i Science Po Reims te bila urednica francuskog časopisa Esprit. Bavi se odnosom književnosti i politike u Sjedinjenim Američkim Državama kroz proučavanje anarhističkih i socijalističkih pokreta s početka 20. stoljeća, ljevičarskih pokreta u 21. stoljeću te proleterske književnosti. Magistrirala je na temu The transfiguration of politics: Upton Sinclair, John Dos Passos and the Sacco and Vanzetti case, a doktorirala na temu A combat writing. Literature and politics in the interwar period in the United States: John Dos Passos (1920-1938).  

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.11.2016