Likovno promišljanje pripadnosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Likovno promišljanje pripadnosti

Izložba Ogledalo čudesnoga slikarice Melite Kraus obilježena je pitanjem identiteta i vlastite duhovnosti u odnosu na židovsku tradiciju i mitologiju.

20.04.2017 - 07.05.2017 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

U četvrtak, 20. travnja u 18 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17) održat će se otvorenje izložbe Ogledalo čudesnoga slikarice Melite Kraus.

Melita Kraus vizualnu je prepoznatljivost stekla začudnom maštovitošću koju s jedne strane temelji na židovskoj tradiciji i mitologiji, a s druge na poniranju u unutarnji svijet, snove, duhovnost. Istraživanje i prihvaćanje duhovnog slikaricu odvodi dalje i dublje u upoznavanje židovske religije u kojoj prepoznaje svoju životnu filozofiju i svoje korijene. Intenzivno traganje i promišljanje pripadnosti u središte interesa dovodi pitanje identiteta koji je glavni nositelj simbolike većine njezinih radova.

Melita Kraus je autodidaktinja, umjetnica bez akademskog likovnog obrazovanja, a njezino stvaralaštvo moguće je svrstati u umjetnost koju struka naziva marginalnom, najčešće ju navodeći kao izdanak art bruta.

Melita Kraus rođena je 1954. u Bjelovaru. Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Slikarstvom se intenzivno bavi od početka devedesetih, kada počinje i izlagati. Sudjelovala je na više od stotine grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. U zadnjih se nekoliko godina osim slikarstvom bavi i pisanjem i ilustriranjem knjiga za djecu. Objavila je nekoliko autorskih slikovnica, od kojih su neke prevedene na engleski jezik. Od 2004. članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Članica je ULUPUH-a i HDLU-a od 2006. godine.

Kustosica izložbe je Daniela Bilopavlović Bedenik.

Izložba je otvorena do 7. svibnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 18.04.2017