Likovnost u promišljanju arhitekture | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Likovnost u promišljanju arhitekture

Izložba Tadao Ando - Punta della Dogana predstavlja rad japanskog arhitekta na projektu obnove carinarnice iz 17. stoljeća u Veneciji i rad na autorovoj novoj monografiji.

12.07.2018 - 01.09.2018 , Zagreb - Oris Kuća arhitekture

U četvrtak, 12. srpnja 2018., u 19 sati u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) otvara se izložba naziva Tadao Ando - Punta della Dogana.  

Tema izložbe impresivni je projekt Punta della Dogana u Veneciji. Riječ je o vrlo sofisticiranoj obnovi stare carinarnice iz 17. stoljeća koja je nakon dugog razdoblja zapuštenosti (od 1980-ih), zajedno s Palačom Grassi, transformirana u muzej umjetničke zbirke Fondacije Pinault te 2009. otvorena za javnost.

Izložba predstavlja nastavak vrijedne suradnje s velikanom japanske i svjetske arhitektonske scene, Tadaom Andom i obilježavanje predanoga rada na monografiji Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) u izdanju Orisa i Oris Kuće arhitekture. 

Posjetitelji će imati iznimnu priliku vidjeti originalne skice Tadaa Anda te arhitektonske nacrte i fotografije fascinantnog projekta transformacije stare zgrade venecijanske carinarnice u muzej suvremene umjetnosti Fondacije Pinault kao i minuciozno izrađenu izvornu maketu Punte della Dogana koja je doputovala direktno iz Andova ureda u Osaki.

Likovnost je sastavni dio Andovog promišljanja arhitekture i krajolika pa je klasični medij umjetničke izložbe itekako pogodan za prezentaciju i tumačenje njegove arhitektonske prakse koju i sam arhitekt uvijek doživljava integralno s ostalim disciplinama. Neki od najprominentnijih projekata su upravo galerijske i muzejske institucije ili umjetnički centri, a umjetnost je često jedan od ključnih faktora u Andovim projektima i nastaje simultano s kućom već na idejnoj razini. 

Povodom otvorenja izložbe, monografija Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works moći će se kupiti po promotivnoj cijeni, a uz svaki kupljeni primjerak monografije dobit će se na poklon potpisana grafika Tadaa Anda. 

Izložba ostaje otvorena do 1. rujna 2018.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.07.2018