Likvidacija | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Likvidacija

Međunarodni interdisciplinarni projekt koji je pokrenula njujorška kustosica Sarah Lookofsky obuhvatit će izložbu i i dvodnevnu konferenciju.

02.05.2014 - 31.05.2014 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

Projekt provodi kustoski tim Galerije Miroslav Kraljević (Ana Kovačić, Lea Vene i Sanja Sekelj) u Zagrebu, Centar za suvremenu umjetnost Stacion u Prištini te Europski institut za progresivnu kulturnu politiku u Beču. Prezentacija projekta započela je u ljeto 2013. godine izložbom u Prištini, a nastavak će uslijediti otvorenjem izložbe 2. svibnja u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević te konferencijom koja će se održati naredna dva dana (3. i 4. svibnja).  

Izložba u Prištini okupila je niz stranih umjetnika koji se bave problemom privatizacije javnog prostora i⁄ili vidljivošću privatnog unutar onog što je bilo i što bi trebalo biti javno (John Hawke, Martha Rosler, Andreas Siekmann, Patricio Larrambebere). Polazeći od iskustva da privatno preuzimanje nekad javnih dobara često dolazi na mala vrata, u što javnost dobiva uvid već kada je sve odlučeno i provedeno, ovi umjetnici registriraju i bilježe pomake u svakodnevici kojima ponekad skrivene posljedice privatizacijskih procesa pokušavaju učiniti vidljivim i spoznatljivim pa je tako umjetnicima iz različitih konteksta  zajedničko upravo suočavanje s tim posljedicama te osvještavanje i educiranje gledatelja.

Uz strane umjetnike koji su sudjelovali na izložbi u Stacionu, a kojima se u Zagrebu pridružuje i kosovski umjetnik Alban Muja, na izložbi u G-MK sudjelovat će i nekoliko hrvatskih umjetnika i⁄ili istraživača: Bojan Mucko, Iva Marčetić, Bojan Mrđenović, Rafaela Dražić, Dina Rončević i OUR (Organizacija udruženog rada). 

Konačnoj produkciji radova prethodi više ili manje ekstenzivan istraživački rad i⁄ili rad na terenu. Čest je slučaj da je konačni produkt istraživanja neka vrsta mapiranja, bilo da se radi o fotografskom mapiranju devastiranih hotelskih kompleksa na Jadranskoj obali (Bojan Mrđenović), uništene industrije na području Rijeke (Iva Marčetić) ili pak pokušaju razumijevanja procesa i posljedica privatizacije kroz višednevnu radionicu sa srednjoškolcima (Dina Rončević). S druge strane, dio projekata koji će se predstaviti na izložbi rezultat su site-specific terenskih istraživanja pa tako Bojan Mucko istražuje ulogu i moduse funkcioniranja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom na primjeru zagrebačkih poslovnih prostora, Rafaela Dražić odlazi na teren u Brodosplit, a OUR-ovci predstavljalju nastavak case study analize posljedica raspadanja splitske Jugoplastike. Izložba je otvorena do 31. svibnja.

Izložbu prati i dvodnevna konferencija u čijoj završnoj konceptualizaciji sudjeluju Mario Kikaš te Tomislav Medak i Multimedijalni institut (MI2), a koja okuplja dio umjetnika koji sudjeluju u projektu, niz relevantnih stručnjaka i teoretičara te aktivista. U okviru konferencije održat će se predavanja Borisa Budena i Neila Brennera, a u panelima će, uz već spomenute umjetnike i istraživače, sudjelovati i Teodor Celakoski, Domagoj Mihaljević, Volker Eick, Milijana Babić i drugi. Potaknuta projektnim partnerstvom sa Stacionom konferencija je zamišljena kao platforma za diskusiju o privatizacijskim procesima u zemljama regije, o iskustvima borbe za javni prostor te o pojedinim radovima koji će biti predstavljeni na izložbi. 

Program konferencije je dostupan ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.04.2014