Lilytronica | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Lilytronica

Galerija Močvara predstavlja umjetnicu Afroditi Psarru i zvučni performans s DIY elektoničkim vezom.

11.05.2014 - 12.05.2014 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Meka, podatna, taktilna tkanina kao moćan, preplavljujuć i glasan instrument? Upravo takvo iskustvo donosi performans LiLytronica grčke umjetnice Afroditi Psarre. U eksperimentalnom elektroničkom zvuku umjetnica spretno spaja i srodno i nespojivo: tehnologiju i tekstil, arduino i vezenje, pop kulturu i glitch, folk tradiciju i DIY elektroniku. Performans se temelji na live improvizaciji i upotrebi izvezenih sintesajzera s LilyPad Arduino mikrokontrolerima, senzorima i aktivatorima koji su vezenjem utkani u tekstilni materijal, dok je dizajn samog instrumenta inspiriran pop elektronikom 80-ih i legendarnim instrumentima poput Roland TR-909 ritam mašine, Microkorga i Korg Monotron sintesajzera. No ta referenca ostaje samo vizualna: elektronički vez Afroditi Psarre zvučno je u potpunosti jedinstven, a odražava tipične DIY karakteristike umjetničkog eksperimentiranja s e-tekstilom, otvarajući istovremeno novu perspektivu na pitanja aktualizacije i reinterpretacije ženskog rada vezenja i pletenja kroz suvremenu tehnologiju.

Pod vodstvom  Afroditi Psarre održat će se 10. i 11. svibnja u Kavezu Kluba SC i radionica Noisy Textiles kao uzbudljiv uvod u svijet mekih elektronskih sklopova uz korištenje programabilnih mikrokontrolera, digitalne elektronike i vodljivih materijala. Performans i radionica dio su OFF programa festivala Izlog suvremenog zvuka i rezultat su suradnje između Galerije Močvara, Radione.org, Muzičkog salona Kulture promjene SC-a, Udruženja za razvoj kulture URK i Kontejnera.

Performansi i razgovor s umjetnicom najavljeni su za nedjelju i ponedjeljak, 11. i  12. svibnja, u 20.30 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Ulaz je slobodan.

Afroditi Psarra je grčka multidisciplinarna umjetnica koja istražuje granice između folk tradicije i ručnoga rada, kreativnog kodiranja/programiranja i eksperimentalnog zvuka. Njezini radovi uključuju različite medije, od električnog veza i nosive tehnologije do interaktivnih instalacija i zvučnih performansa. Predstavljala je svoje radove na brojnim festivalima, među kojima su i Amber, Istanbul; Piksel, Bergen; Transmediale i CTM, Berlin; Electropixel, Nantes i MakerFaire, Rim. Završila je stažiranje u Disney Research labu u Zürichu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.04.2014