Limited series | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Limited series

Lara Badurina u ljubljanskoj galeriji Kapsula predstavlja zadnju verziju svog rada u nastajanju.

  • A
  • +
  • -

Ograničena serija je izložba sedam repetitivnih kiparskih postupaka, koje je Lara Badurina odabrala još 2006. godine. Ponavljanje čini izbor od tri identične kineske vaze masovne industrijske proizvodnje, koje umjetnica razbija na komade te iz njih sastavlja tri unikata. Svaka vaza, u konačnici je obilježena shemom karakterističnom za muzejsku klasifikaciju arheoloških predmeta. Badurina svojim serijskim djelom u nastajanju bilježi detalje koje je moguće zapaziti samo ponavljanjem i uspoređivanjem objekata u seriji. Umjetnica smatra da nije moguće ponavljati predmete, ali je moguće sastavljati i ponavljati kontekste u kojima specifičnost, jednokratnost i orginalnost svakog objekta postaje vidljiva. Ovim postupkom pod znak pitanja stavljena je i orginalna aura umjetničkog djela, što autorica i naglašava apsurdnom izjavom: "Identične vaze su različite."

Lara Badurina tematizira odnos orginala, produkcije i potrošnje te odnosa djela i procesa u preobrazbi. Razbijanjem serijski napravljenih vaza i produkcijom orginalnih proizvoda, umjetnica postavlja u središte svoju poziciju unutar umjetničkog tržišta. U seriji okrugih stolova, Badurina je proteklih godina razlagala protuslovlja u odnosu stvaranja i rada, koje sada ponavlja i u Ograničenoj seriji. Smatrajući da rad često doživljavamo kao nužnost i represiju, Badurina drži da postoji pozitivna kvaliteta rada koja umjetnika oslobađa i podsjeća na vrijednosti uključene u kreativan način bivanja. 

Lara Badurina rođen je 1968. u Rijeci. Kiparstvo je diplomirala na ljubljanskoj Akademiji za likovnu umjetnost. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatsko, Sloveniji i u svijetu, a pored izložbene djelatnosti, bavi se scenografijom i oblikovanjem svjetla. Trenutno je docentica na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, na Odsjeku za kiparstvo i scenografiju. Živi u Ljubljani. 

Više informacija o izložbi koja je otvorena do 4. studenog u ljubljanskoj galeriji Kapsula, možete saznati ovdje.

Izvor: Kapsula

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 31.10.2011