Lirski otpor globalnom kapitalizmu | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

Lirski otpor globalnom kapitalizmu

Kazalično-plesni projekt Plac - Cai Schichang usmjeren je na zagrebačku tržnicu Dolac i kvartovske pekinške tržnice koje se urušavaju uslijed liberalizacije tržišta.

27.10.2017 - 28.10.2017 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

U petak i subotu, 27. i 28. listopada, u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru održavaju se nove izvedbe kazalično-plesnog projekta Plac - Cai Schichang.

Projekt je realiziran u koprodukciji Eurokaza, Zagrebačkog plesnog ansambla i Zagrebačkog plesnog centra. Djelo je koreografinje Wen Hui iz Kine, a izvode ga plesne umjetnice Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

Pozornost ovog interdisciplinarno-antropološko-plesnog projekta usmjerena je na zagrebačku tržnicu Dolac i kvartovske pekinške tržnice koje su se, iako i dalje na prvi pogled funkcioniraju kao prepuna, bučna i užurbana mjesta susreta, panorame proizvodnje i potrošnje uvoznih i domaćih proizvoda, postupno i neizbježno počele urušavati suočavajući se sa stalnom neoliberalizacijom tržišta.

Kako stoji u najavi, "Plac - Cai shichang poziva publiku da promatra ostatke najustrajnijih socioekonomskih ponašanja na tržnici, da svjedoči nekoj vrsti lirskog otpora, koji se skuplja u turistički upotrebljivoj metonimiji kumice, i koji je bigotni prigovor na sve uvjerljivije šare globalnog kapitalizma, podjednako u Hrvatskoj i u Kini. No i organske silnice placa, koje se sabiru prema generacijskom starenju, i jedna corbusierovska uređenost trgovačkih centara, koju preferiraju mlađi, troše naše slobodno vrijeme podjednako virtualno."

Detalji o projektu dostupni su na sljedećoj poveznici.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 25.10.2017