Ljevoruka | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Ljevoruka

Premisa o nemogućnosti izraza i neostvarivosti komunikacije prilikom prenošenja romana u kazališni okvir organizacijsko je načelo nove &TD-ove predstave.

02.04.2013 - 04.04.2013 , Zagreb - Teatar &TD
  • A
  • +
  • -

Mladi redatelj Vedran Hleb, inspiriran Handkeovom Ljevorukom ženom, u ljudskoj usamljenosti, napuštenosti i otuđenosti pokušat će pronaći prostor izgubljene nevinosti i djetinje razigranosti te, suočavajući ove suprotne vrijednosti, pokušati stvoriti treću vrijednost, treći prostor života. Premijera predstave zakazana je za 2. travnja u 20 sati u velikoj dvorani Teatra &TD. U predstavi Ljevoruka glume Hrvojka Begović, Mia Biondić, Dean Krivačić i Sven Jakir. Ponovna je izvedba na repertoaru 3. travnja u 20 sati u velikoj dvorani Teatra &TD.

Ljevorukost, koja se još donedavna smatrala devijacijom koju je potrebno liječiti već u najranijoj dobi, u romanu Petera Handkea poprima dimenziju opiranja očekivanjima društva. Premisa o nemogućnosti izraza, uvijek odgođenog dopiranja do drugoga i neostvarivosti komunikacije prilikom prenošenja u kazališni okvir prelazi s tematskog plana romana u organizacijsko načelo predstave. Proces se usmjeravao na proizvodnju materijala prema motivima Handkeove novele na način da se prostori unutarnje usamljenosti i eskapizma isprepliću s prostorima djetinje, ali i glumačke igre sve do razvoja tog prostora u prostor urbane bajke. Kazalište kao prostor društvene nule, bivajući izvan društva baš onda onda kada je društveno najangažiranije, a najlažnije upravo onda kad želi biti najiskrenije, posjeduje tu mogućnost dijaloga koja rezultira uspostavom kazališnog trećeg prostora. Prema tome, likovi ove predstave uvijek su na rubu toga da su uopće dramski likovi, a njihovi svjetovi narušavaju se tek što su uspostavljeni.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.02.2013