Ljubav i beton | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Ljubav i beton

Na Svjetskom festivalu arhitekture i urbanizma u Pragu Bacači Sjenki predstavit će rad i život jednog od najvažnijih predstavnika hrvatske moderne arhitekture - Ive Vitića.

Pripremio: Vatroslav Miloš

FOTO: iz arhive Bacača Sjenki

  • A
  • +
  • -

Tema jednog od segmenata ovogodišnjeg festivala, koji se održava od 15. rujna do 12. listopada, je "Arhitektonsko nasljeđe i svjetske arhitektonske ikone". Stoga su dr.sc. Sandra Uskoković i intermedijalni umjetnik Boris Bakal iz Bacača Sjenki pozvani izložiti i predstaviti cjelokupan opus Ive Vitića,  s posebnim naglaskom na Blok Narodne Banke iz 1958/61. u Laginjinoj ulici u Zagrebu, ali i desetogodišnji trud Bacača Sjenki u zagovaranju obnove ovog kulturnog spomenika Republike Hrvatske i remek djela poslijeratnog modernizma domaće i svjetske arhitekture.

Bacači Sjenki će na festivalu predstaviti maketu nebodera u Laginjinoj ulici (autor makete je arh. Marko Ambruš), fotografije reprezentativnih arhitektonskih zdanja Ive Vitića (iz Arhiva Bacača Sjenki, Nepoznatog Zagreba, Slobodnih veza te kolega arhitekata), te kratak film o arhitektu Vitiću, zgradi u Laginjinoj te njezinoj obnovi. U filmu će se predstaviti i dijelovi budućeg dokumentarca Betonska ljubav/nica o procesu obnove nebodera čija se svjetska premijera očekuje početkom 2016. godine.

Inače, Bacači Sjenki i njihov voditelj Boris Bakal već 10 godina sa suvlasnicima i stanarima nebodera rade na zaštiti, obnovi i održivom korištenju ovog kulturnog spomenika, a tijekom cijelog procesa ovog umjetničkog projekta zajednice snimaju dokumentarni film i dokumentiraju sva zbivanja i dinamike oko nebodera u Laginjinoj.

Ovo predstavljanje slavnog arhitekta - koji je između ostaloga projektirao "Kockicu", bivše sjedište CK SKH, i Pionirski grad (danas Grad Mladih) - početak je priprema Bacača Sjenki za realizaciju velike izložbe povodom stogodišnjice rođenja Ive Vitića u 2017. godini. Također, vrijedi istaknuti i da je ovo najveće predstavljanje rada i djela arhitekta Ive Vitića od njegove smrti 1986. godine.

Bacači Sjenki su neprofitna i nevladina udruga koja djeluje od 2001. godine, a posvećena je interdisciplinarnoj suradnji, stvaranju i refleksiji, kao i traganju za novim stvaralačkim jezicima, prije svega u polju performansa, urbane i javne umjetnosti, novih medija i njihovih hibrida. Kroz svoju djelatnost i interdisciplinarnu i međunarodnu umjetničku suradnju Bacači Sjenki obuhvaćaju širok spektar projekata – od multimedijalnih predstava, preko urbano-humanih dinamičkih mreža, projekata kulturne memorije i očuvanja baštine, do izložbi, radionica, urbanih performansa i multimedijalnih instalacija. Poseban naglasak stavljaju na politike javnog prostora, posljedicama tranzicijskih procesa, statusu i oblicima intime, te kritici sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.09.2014