Ljubav prema izvedbi | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Ljubav prema izvedbi

Petra Hrašćanec i Saša Božić s plesnom predstavom Love will tear us apart gostuju na prestižnom festivalu UOVO u Milanu.

  • A
  • +
  • -

Nagrađivana predstava Love will tear us apart plesne umjetnice Petre Hrašćanec i koreografa Saše Božića uvrštena je u program jednog od najznačajnijih europskih plesnih festivala UOVO u Milanu te će 24. ožujka biti izvedena u palači Triennale di Milano. Hrašćanec i Božić ovim se uspješnim gostovanjem nalaze u društvu zvučnih koreografskih imena poput Jeromea Bella, Cecilie Bengolea i Franoisa Chaignauda.

Love will tear us apart solo je kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec. Sam rad žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom, isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i društveni okvir. Ljubav iz naslova prenesena je u ljubav spram plesa, čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica izvodi plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, rasplićući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe.

Solo Love will tear us apart, 2012. godine nagrađen je produkcijskom nagradom Tjedna suvremenog plesa, a Petra Hrašćanec iste je godine za svoju je ulogu u predstavi nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta. Također, Love will tear us apart u Parizu je predstavljao domaću plesnu scenu u sklopu prošlogodišnjeg programa Croatie, la voici.

Izvor: De facto

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 21.03.2013

VEZANE VIJESTI

Kretanja domaće plesne umjetnosti

Poseban broj časopisa za plesnu umjetnost Kretanja objavljen je nedavno na francuskom jeziku.

Nova sredstva samopripovijedanja

Zagrebačka plesna grupa De Facto u Francuskoj gostuje s predstavama Forecasting i Love will tear us apart.