Ljubav u doba migracija | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Ljubav u doba migracija

Dva tematska broja časopisa Život umjetnosti u prethodnoj godini bavila su se performativima ljubavi te fenomenom suvremenih političkih i ekonomskih migracija.

11.01.2018 , Zagreb - Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)

Fragment rada The Residual (Artikişler, 2016.) objavljen u časopisu Život umjetnosti 101-2017

U četvrtak, 11. siječnja u 18 sati u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata predstavljaju se dva tematska broja časopisa Život umjetnosti objavljena u 2017. godini. Ovim događajem ujedno se obilježava kraj dugogodišnjeg mandata glavne i odgovorne urednice Sandre Križić Roban

Jubilarni stoti broj Života umjetnosti posvećen je ljubavi. U ruhu istrošenosti od prekomjerne upotrebe, riječ ljubav postala je nešto što nerijetko budi zazor. Stoga u eri postistine autori istražuju performative riječi ljubav koji sežu s onu stranu estradizacije, spektakularizacije i komercijalizacije. Broj predstavljaju Nataša Lah i Andrea Zlatar, dok osvrt na umjetničku koncepciju donosi Leonida Kovač.

Aktualni broj časopisa pod nazivom TRANS|MIGRANTNOST: psihogeografije prijelaza posvećen je fenomenu suvremenih migracija. Autori kritički sagledavaju infrastrukturne, socijalne i prostorno-političke, kao i individualno-psihološke aspekte traumatičnih iskustava suvremenih ekonomskih i političkih migracija, odnosno načine njihove medijacije posredstvom umjetničkog rada i suvremenih kustoskih praksi. O koncepciji i uredničkim izazovima temata govore urednica Ana Dana Beroš i izvršna urednica Sanja Horvatinčić, dok razgovor s autorima u broju – Antonijem GrgićemIrenom Bekić i Dugom Mavrinac adresira probleme i pitanja koje otvaraju njihovi radovi.

U sklopu predstavljanja prikazuje se i video rad Geotrauma video-umjetnika Matije Kralja i arhitektice Ane Dane Beroš, koji istražuju i dokumentiraju konstrukciju i dekonstrukciju tzv. balkanske rute, od tranzicijskog centra Dobova do grčkog otoka Lezbosa. Snimkama bilježe tragove i propituju koloplete (su)djelovanja europskih vlasti i migracijskih politika, međunarodnih humanitarnih organizacija, "turist-volontera" te aktivista-anarhista u "industriji katastrofe", preispitujući i autorske pozicije. 

Naslanjajući se na aktualnu temu, umjetnica Selma Banich izvodi akciju pod nazivom Sunce svijetli za sve jednako... u znak podrške kampanji Free the Röszke11 te u ime solidarnosti s političkim zatvorenicima u Mađarskoj i drugdje. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 10.01.2018