Ljubav u doba shizofrenije | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Ljubav u doba shizofrenije

Izbor iz tjedna u medijima: od irskog referenduma za istospolni brak, preko svjedočanstava "dezertera" u Domovinskom ratu, do poučavanja građanskog odgoja u sklopu vjeronauka.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Aidan Crawley / EPA

  • A
  • +
  • -

Povijesni događaj protekloga tjedna u Europi svakako je održavanje referenduma o bračnoj jednakosti istospolnih partnera u Irskoj. Na referendumu - na koji je izašlo 60 posto registriranih glasača, više nego na bilo kojem tamošnjem referendumu u posljednjih dvadeset godina - premoćnom je većinom od 62 posto i u irski ustav ušla stavka kojom se pravno izjednačuje brak osoba istog spola s brakom muškarca i žene. Irska je time, prenosi Hina, postala 19 zemlja u svijetu, 14 u Europi, koja priznaje istospolni brak, ali prva koja to nije učinila kroz parlamentarnu proceduru, već plebiscitom. Priču iz New York Timesa te prateću fotogaleriju potražite ovdje

Novosti u svom posljednjem izdanju objavljuju priču kojom se niti jedan lokalni medij sustavno nije bavio: priču o onima koji u rat nisu htjeli nikada, ni na jednoj strani. "Iz Ministarstva obrane nam je potvrđeno", pišu Novosti, "da se ne mogu dobiti zbirni podaci o ukupnom broju registriranih dezertera, broju onih koji se nisu odazvali pozivu na mobilizaciju i onih koji su po odzivu odbili primiti oružje". Ipak, osobne priče onih koji su pristali razgovarati s Tamarom Opačić i Draganom Grozdanićem govore puno više od nepotpunih statistika. "U uredu zapovjednika pritvorske jedinice stajala je slika Ante Pavelića. Uostalom, kada je jedinica vojne policije iz Karlovca išla u akciju Maslenica, lokalni ih je svećenik zaklinjao sa ‘Za dom spremni’. Nisi mogao biti u civilnoj odjeći, oblačili su nas u uniforme JNA i potom slali u dvorište vojarne da nas vide prolaznici. Time su nas željeli obilježiti kao izdajice države, dezertere. U pritvoru nas je bilo dvadesetak. A što smo radili? Uglavnom smo kartali i išli na radove: nosili smo ugljen i vreće s pijeskom, skupljali čikove po dvorištu, kupili lišće. U pritvor su dolazili SIS-ovci koji su nas, uključujući i mene, ispitivali: gdje sam bio, što sam radio, tko je pucao odavde i odande i gdje sam ja bio u to vrijeme, prisjeća se Karlovčanin koji je mobilizacijski poziv primio u ožujku 1993. godine”, pišu Novosti. I tih nekoliko svjedočanstava objavljenih u ovome tekstu tek su dio priče, razbacane po čitavom teritoriju bivše Jugoslavije, a koji vjerojatno nikada neće biti ispričane. 

FOTO: Associated Press

Ako ikada zaboravimo gdje točno živimo, tu su uvijek crkva i njezini epigoni da nas podsjete da njene indoktrinacijske metode nikada ne zastarijevaju. U tekstu Sandre Livajić objavljenome na portalu CroL.hr doznajemo da se vjeroučitelji dodatno obrazuju kako bi na satovima vjeronauka djecu učili o tome kako "pobačena djeca se često bacaju u smeće, koriste za kreme za pomlađivanje i regeneraciju kože, za izradu cjepiva i lijekova, a fetusi se čak i jedu u Kini i Tajvanu". Dio je to iz prezentacija namijenjenih "vjeroučiteljima kako bi im ‘pomogle’ ukomponirati građanski odgoj u satove vjeronauka u srednjoj školi". Podsjećamo, građanski odgoj je kao zaseban predmet u škole trebao već biti uveden, no trenutno se još uvijek provodi tek u sklopu postojećih predmeta, a vjeronauk je predmet koji se od prvog razreda osnovne škole izvodi dva puta tjedno. Više iz te paralelne stvarnosti čitajte ovdje

László Krasznahorkai, mađarski književnik izuzetno cijenjen te prevođen i u Hrvatskoj, dobitnik je nagrade The Man Booker International Prize. "Krasznahorkai je vizionarski pisac iznimne snage i raspona koji zahvaća teksturu trenutne egzistencije kroz strašne, čudne, užasno duhovite i često nepodnošljivo prekrasne prizore. Autoru, koji piše na mađarskom jeziku, fantastično su pomogli prevoditelji George Szirtes i Ottilie Mulzet koji su preveli djela na engleski”, istaknula je predsjednica Bookerovog žirija Marina Warner. Prijašnji dobitnici međunarodnog Man Bookera su Ismail Kadaré, Chinua Achebe, Alice Munro, Philip Roth i Lydia Davis.

Film Dalibora Matanića Zvizdan osvojio je nagradu žiriji u kategoriji Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Cannesu. Nick James, urednik Sight and Sounda, u ekskluzivnom elektroničkom zapisu predstavlja svoje dojmove o netom završenom prestižnom festivalu te popis svih nagrađenih filmova. 

Dalibor Matanić, Zvizdan

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.05.2015

VEZANE VIJESTI

U nemogućim uvjetima

Piše: Vatroslav Miloš

Izbor iz tjedna u medijima: od Bleiburga i ulica Skopja, preko Buljanove adaptacije Elementarnih čestica, do nevjerojatnih knjižnica i usmene povijesti američke nezavisne glazbe.

Pozdrav iz stoljeća sedmog

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od divljanja povijesnih vrijednosti na ulicama sadašnjim, preko britanskih izbora, do kritike liberalnog feminizma.

Braniteljstvo i jedinstvo

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od nasilne ideološke unifikacije, preko žena u muzičkog kritici, do piratstva i nastavnica u popularnoj kulturi.