Ljubav za sve | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Ljubav za sve

One Billion Rising u Saxu će obilježiti Le Zbor, zbor Domaćigosti te senegalski udaraljkaši Commi Balde i Abi Seydi.

14.02.2017 , Zagreb - Sax
  • A
  • +
  • -

"Ljubav za sve" krilatica je pod kojom će se u zagrebačkom klubu Sax! obilježiti Dan zaljubljenih i One Billion Rising Day koji se svake godine slave 14. veljače. Tim će povodom u Saxu nastupiti Le Zbor, zbor Domaćigosti te senegalski udaraljkaši Commi Balde i Abi Seydi.

One Billion Rising Day globalni je pokret kojeg je 2012. započela Eve Ensler (Vaginini monolozi)  kako bi zaustavila silovanja i seksualno nasilje prema ženama. Billion odnosno milijarda odnosi se na broj žena koje će prema UN-ovim statistikama tijekom života biti žrtve seksualnog zlostavljanja.

Le Zbor je prvi mješoviti ženski, lezbijsko-feministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe. Krasi ga glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota. S pravom se može reći da se od 2005., otkako djeluje, etablirao kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom urbanom populacijom, a i šire. Le Zbor broji petnaestak članica/pjevačica, a nastupa a capella i uz pratnju benda. Hrvatske budnice prvi je album Le Zbora kojeg je izdao Dirty Old Records 2012. godine i njime se sjajno zaokružuje prvih šest godina djelovanja zbora.

Zbor Domaćigosti okuplja ljubitelje pjevanja koji su odlučili doprinijeti glazbenoj raznolikosti hrvatskog društva pjevajući pjesme nastale u raznim dijelovima svijeta. Ideja za osnivanje zbora javila se 2015. godine, no tek se u rujnu 2016.godine okupila dovoljno hrabra gomilica ljudi koji su tu ideju realizirali. Svaka članica i član zbora doprinosi glazbenom izričaju zbora i odabiru pjesama koje se pjevaju. Neki od njih profesionalni su glazbenici, a neki amateri; no to u ovom zboru nije važno. 

Commi Balde i Abi Seydi glazbenici su iz zapadne Afrike, točnije Senegala, koji trenutno borave u Hrvatskoj. Oboje su perkusionisti (djembe i soruba) te izvode ritmove i pjesme koje svoje korijene imaju u tradicionalnoj afričkoj glazbi. Nastupali su solo, ali i kao članovi drugih sastava u većem broju hrvatskih klubova i manifestacija, a ovo će im biti prvi nastup u Saxu. 

Karte po pretprodajnoj cijeni od 35 kuna mogu se kupiti svakog radnog dana kluba od 20 sati, a na dan će koštati 45 kuna.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.02.2017