Ljudi, otpor i bolje sutra | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Ljudi, otpor i bolje sutra

U Galeriji Nova istovremeno su otvorene izložbe шkart kvart i Herojska iscrpljenost.

15.12.2015 - 30.01.2016 , Zagreb - Galerija Nova

Grupa Škart, Migrantske mape, 2013. -

  • A
  • +
  • -

Ova dvostruka izložba otvara se u utorak, 15. prosinca, u 19 sati predstavljanjem grupe шkart naslovljenim Terenske prakse i druge pesme u Showroomu Galerije Nova, a potom i predavanjem Kasje Dahlberg u Whitecubeu Galerije Nova u 20 sati

“Nije lako složiti izložbu шkart kvart, u njoj bi se svašta moglo naći: tuge za razmjenjivanje; klackalica za četvero ili čak petero; bonova za preživljavanje (trebate li bon za riječ, moć, revoluciju, orgazam ili strah?); kuvarica koje su vezle razne muške i ženske ruke; nekoliko zborova; knjižica o čudima koja se već zbivaju, o ključarskom drvetu ili o magli. U svim tim projektima grupe шkart jasna je crvena nit – zanimaju ih ljudi, otpor i bolje sutra. Za danas smo izdvojili dvije priče: onu o izbjeglištvu i onu o poeziji.  Predstavljamo Migrantske mape, knjigu Sjećam se, inicijativu Pesničenje te dijelimo шkartovu novu zbirku Ne ja, pesme za skakanje i vikanje i nadopunjeno izadnje Odabranih pesama”, stoji u najavi izložbe шkart kvart.

Herojska iscrpljenost kroz kustosku koncepciju Martine Kontošić predstavlja radove Maje Čule, Kasje Dahlberg, Katerine Dude, Mihaela Gibe i Hrvoja Hiršla: “Fenomen zagušenosti javnog prostora intenzivno komuniciranim sadržajima određuje suvremeno društvo. Određuju ga i načini na koji se samo društvo prema tom fenomenu odnosi. Prekarizacija sistema je u punom zamahu; čak i oni uspješniji, ukoliko pokušaju zadržati potpuni moralni integritet, ulaze u sve nepovoljnije odnose uloženog rada, slobodnog vremena i financijske kompenzacije. Herojska iscrpljenost djelomično je autoironijski konstrukt protagonista umjetničke scene koji se odnosi ne samo na fizičku i mentalnu iscrpljenost njenih aktera, već i na iscrpljivanje načina i prostora koji se koriste za povećanje vidljivosti umjetničkog djelovanja. Odvija se intenzivna borba za javni prostor, kako za fizička mjesta ili prostore jos postojećih kulturnih tiskovina, tako i za prostor prenošenja poruka i natjecanja za pažnju publike čija je koncentracija sve slabija”. Također, Kajsa Dahlberg će u predavanju 50 minuta u pola sata predstaviti video radove pokazane na izložbi te se osvrnuti na percepciju vremena i efikasnosti u suvremenim radnim procesima, od rada u tvornicama i skladištima do freelance zanimanja, uspoređujući i prevodeći postavke prekarne radne pozicije u produkcijski proces umjetničkog rada. 

Izložba шkart kvart je otvorena do 23. siječnja 2016. i dio je programa Estetike otpora, realiziranog uz podršku Ministarstva kulture RH. Izložba Herojska iscrpljenost je otvorena do 30. siječnja 2016. i dio je suradničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti, realiziranog uz podršku programa Evropske Unije Kreativna Evropa. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.12.2015