Lokalni doprinosi socijalnoj inovaciji | kulturpunkt

Lokalni doprinosi socijalnoj inovaciji

Otvoreno je glasanje za nagradu publike SozialMarie 2020, a među nominiranim projektima našla su se i četiri iz Hrvatske te jedna hrvatsko-austrijska suradnja.

Pripremio: Lujo Parežanin

Muzej susjedstva Trešnjevka / FOTO: Facebook

  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 23. travnja organizacijski odbor nagrade SozialMarie za socijalnu inovaciju objavio je da je otvoreno glasanje za nagradu publike, a među nominiranim projektima našla su se i četiri iz Hrvatske te jedna austrijsko-hrvatska suradnja. To su: Zeleni odred braniteljske udruge ViDrA, Boranka Saveza izviđača Hrvatske, Trauma Surviving & Hope austrijske neprofitne organizacije Act Now (u suradnji sa zagrebačkim Društvom za psihološku pomoć), Inovativno zapošljavanje osoba s invaliditetom tvrtke Punkt d.o.o. i Muzej susjedstva Trešnjevka BLOK – lokalne baze za osvježavanje kulture.

Kako stoji na stranici nagrade SozialMarie, projekt Zeleni odred "bori se za očuvanje prirodnog okoliša i šumskih resursa Hrvatske razotkrivajući nepravilnosti, nezakonitosti i netransparentnost u gospodarenju šumskim bogatstvom Hrvatske", a njegova su specifičnost "učestale javne akcije", kao i redovno praćenje situacije na terenu, ključno u borbi protiv uništavanja šuma. Srodan mu je projekt Boranka, budući da je posvećen "volonterskom pošumljavanju opožarenih područja Hrvatske u regiji Dalmacije s ciljem obnove opožarenih područja te podizanja svijesti građana, pogotovo djece (kroz edukativne aktivnosti u školama i vrtićima), o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara".

Putem Inovativnog zapošljavanja osoba s invaliditetom nastoji se potaknuti "razvoj društvenog poduzetništva koji u fokusu ima prvenstveno ljude". U opisu stoji da je riječ o projektu koji "potiče društvene promjene, toleranciju, suradnju, humanost, skrb o najugroženijima, zajedništvo i jednakost, nudeći kvalitetniji život onima najugroženijima".

Kao što mu naziv sugerira, Trauma Surviving & Hope je međunarodni projekt koji se provodi na području Austrije i Hrvatske i namijenjen je pomoći djeci izbjegloj iz područja humanitarnih kriza. Temelji se na izradi "besplatnih i pristupačnih priručnika koji informiraju djecu i njihove skrbnike o temi traume i posttraumatskog stresa".

Muzejem susjedstva Trešnjevka kustoski kolektiv BLOK nastoji odgovoriti "na pitanja reprezentacije i komercijalizacije muzeja", čije zbirke su uglavnom "'očišćene' od velikog dijela povijesti pisane odozdo". "Muzej susjedstva izgrađen je na participaciji lokalne zajednice u Hrvatskoj je novost", stoji na stranici SozialMarie. "Većina muzeja su hijerarhijske i elitne institucije u kojima se mnoge društvene grupe ne osjećaju pozvanima niti reprezentiranima. MST bilježi povijest rada, stanovanja i migracija na Trešnjevci te doprinosi revalorizaciji dominantnih nacionalnih narativa", ističe se u prikazu projekta.

Nagradu SozialMarie dodjeljuje austrijska zaklada Unruhe Stiftung od 2005. godine. Kao što smo već pisali na Kulturpunktu, riječ je o najstarijoj europskoj nagradi za socijalnu inovaciju. Prethodni dobitnici iz Hrvatske su projekti Bicikli za izbjeglice Zelene akcije i Čudesni vrtovi udruge Gredica iz Varaždina. Glasanje za nagradu publike otvoreno je do srijede, 29. travnja i moguće mu je pristupiti na službenoj stranici projekta.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 28.04.2020

VEZANE VIJESTI

Za dekolonizirano shvaćanje socijalne inovacije

Razgovarala: Dunja Kučinac

Povodom dodjele nagrade SozialMarie za društvenu inovaciju projektu Bicikli za izbjeglice razgovarali smo s Ivanom Pericom, Eugenom Vukovićem i Irenom Borovinom.

Stvaranje društva dobrodošlice

Razgovarala: Antonija Letinić

S Leom Horvat, članicom inicijative Dobrodošli! i Centra za mirovne studije, razgovarali smo o različitim programima namijenjenima uključivanju migranata u naše društvo.

Vjerujemo da se može kvalitetnije i pravednije

Razgovarala: Matija Mrakovčić

S Igorom Roginekom razgovaramo o kampanji za izdavanje knjige Pank poduzetnici o petnaest godina djelovanja ACT Grupe.