Lovely days | kulturpunkt

Najave Festival

<

Lovely days

Drugo izdanje dana video umjetnosti u Bolu na otoku Braču bit će održano od 17. do 22. kolovoza.

17.08.2013 - 22.08.2013 , Bol, Brač - Galerija Dešković
  • A
  • +
  • -

Nakon uspješnog prvog izdanja Lovely days, 17. kolovoza počinju 2. Lovely days, predstavljanje svjetske video umjetnosti u Bolu na Braču. Ove godine festival seli u baroknu palaču Galerije Dešković u samom centru Bola koja ove godine slavi 50 godina postojanja. 

Na poziv međunarodne umjetnice iz Hrvatske Renate Poljak i u suradnji s Centrom za kulturu Bol domaći i inozemni kustosi i kustosice - slijedom svoje izvrsnosti i dugogodišnjeg bavljenja suvremenom umjetnošću - svake će večeri u tjednu prikazivati video programe, prezentirati umjetnike/ice te razgovarati s publikom, u atmosferi otvorenoj za dijalog. Kroz prezentaciju video radova različitih poznatih umjetnika, publika dolazi u direktan susret sa suvremenom umjetnošću u opuštenoj atmosferi i razvija senzibilitet prem istoj u otvorenom dijalogu.

Ove godine na Lovely days sudjeluje šestero pozvanih kustosa i kustosica. Programi će predočiti neke povijesne temelje video umjetnosti u Hrvatskoj kao i referentne radove mlađih umjetnika koji upotrebljavaju slične metode (kustosica MSU-a Zagreb Leila Topić), na tome je tragu i Tevž Logar slovenski kustos i izbornik slovenskog pavljona za Bijenale u Veneciji 2013. Logar prezentira umjetnike koje na različite načine upotrebljavaju osobni život kao polaznu točku za svoju kreaciju. Iz New Yorka stižu Anne Barlow, direktorica kultne ustanove Art In General koja se bavi temom fikcije kroz različite vidove filma, stop animacije i videa, te Nicola Vassel prijašnja direktorica jedne od največih galerija PACE Gallery u New Yorku. Vassel će  premijerno predstaviti najnoviji dugometražni umjetnički dokumentarac autora Danilea Peddlea. 

Direktorica bečkog sajma suvremene umjetnosti i kustosica latvijanskog porijeka koja živi i radi između Londona, New Yorka i Beča Vita Zamman donosi intrigante radove dviju umjetnica Marie Tobołe i Dominike Olszowy. A Branko Franceschi, poznati gost Lovely days, ove je godine pozvan da predstavi radove nedavno preminule umjetnice Brede Beban čiji su video radovi prepoznati kao jedinstvene ekspresije intimnosti, ranjivosti i vjerodostojnosti.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.08.2013