Luka Europa - priče, pitanja i dvojbe | kulturpunkt

Najave Festival

<

Luka Europa - priče, pitanja i dvojbe

FEKP - Festival europske kratke priče ove se godine održava u Zagrebu i Rijeci s temom Luka Europa.

28.05.2017 - 03.06.2017 , Rijeka - Razne lokacije, Zagreb - Razne lokacije

Šesnaesto izdanje Festivala europske kratke priče portret je Europe danas, ali i priča o onome što je oduvijek bila: luka – prostor susreta i razmjene, točka polaska i povratka, mjesto doskoka, žarište različitosti. Neodvojiva od naše priče su i pitanja i dvojbe: koliko je ta luka sigurna, što je sve danas okružuje i ugrožava, kako se mijenja, i kako se mi mijenjamo s njom? O svojim Europama, njihovoj sadašnjosti i budućnosti pred zagrebačkom i riječkom publikom govorit će ponajbolji europski i svjetski pisci, jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika, neki azilanata, a neki domaćina.

I ove godine Festival europske kratke priče u Hrvatsku dovodi dobitnike najznačajnijih svjetskih književnih nagrada – od nagrade Man Booker, preko nagrade Planeta i Independent pa sve do ostalih uglednih priznanja za književnost na engleskom, poljskom, portugalskom, španjolskom i talijanskom jeziku. DBC Pierre (Australija/UK), Hassan Blasim (Irak/Finska); Janice Galloway (Škotska/UK), Rosa Montero (Španjolska), Chika Unigwe (Nigerija/Belgija), Guillermo Martínez (Argentina), Ondjaki (Angola/Portugal), José Luís Peixoto (Portugal)… samo su neki koji će, uz brojne domaće autore, činiti bogati program ovogodišnjeg FEKP-a, sastavljen od čitanja, razgovora, predstavljanja knjiga, projekcija i koncerata. Poseban naglasak ovogodišnjeg festivala bit će stavljen na talijansku kratku priču i njezine autorice. Luka Europa tema je i kojom na najbolji način započinje partnerstvo FEKP-a i Grada Rijeke, luke koje će u sljedeće četiri godine ugošćavati umjetnike i projekte, u sklopu projekta Rijeka Europska Prijestolnica Kulture 2020.

FEKP je najdugovječniji zagrebački književni festival; ovo mu je šesnaesta godina i u samo šest dana na Festivalu gostuje preko 50tak poznatih domaćih i stranih književnika, prevoditelja, kritičara, urednika..., i to uvijek u dva grada, Zagrebu, a ove godine je to Rijeka, koja je osvojila titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. Tim povodom iduće 3 godine će se FEKP održavati u Zagrebu i u Rijeci. Festival organizira Hrvatsko društvo pisaca, a potporu daje Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Grad Rijeka te na njemu radi grupa entuzijasta koji vole književnosti i dobru knjigu i na tome opstaje već 16tu godinu kao najdugovječniji festival kratke forme u Hrvatskoj.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 03.05.2017