Lutke, maske i figure | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Lutke, maske i figure

U nakladi ULUPUH-a bit će izdana knjiga lutkara i teoretičara Wernera Knoedgena, posvećena kazalištu figura.

  • A
  • +
  • -

U nakladi ULUPUH-a bit će izdana knjiga Wernera Knoedgena Nemogući teatar – o fenomenologiji kazališta figura, urednice i prevoditeljice Krune Tarle. Knjigu će predstaviti dramaturginja i scenaristica Tanja Kirhmajer te arhitekt Mario Beusan

Knoedgen polazi od lutaka, maska i figura koje pripadaju drevnoj tradiciji i sežu u početke kazališta, kao i od novoobnovljenog interesa za medij u kontekstu široke lepeze suvremenih stremljenja, estetičkih propitivanja i žanrovskih preklapanja. Analizirajući i tematizirajući različite odnose autor se nužno suočava i s povijesnim oblicima tradicionalnog lutkarstva, tako da je tekst istovremeno i bogat pregled tipologije scenskih lutaka i pojava. 

Autor Werner Knoedgen, uz glasovitog lutkara Albrechta Rosera, suosnivač je stuttgartskog model studija Figurentheater, prvog te dugi niz godina i jedinog studija lutkarstva na Zapadu. Knoedgen je umjetnik lutkar i filozof po struci te je kroz njegov rad jasno da uspješno objedinjuje praktičara i teoretičara koji svoje bogato iskustvo u lutkarstvu podupire stručnim refleksijama.

Predstavljanje knjige bit će održano u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, u petak 14. ožujka u 19 sati.

Izvor: ULUPUH

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.03.2014