Lux in Tenebris | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Lux in Tenebris

U &TD-u premijerno progledajte jedan u nizu lomnih tekstova velikog Bertolta Brechta o društvu.

10.05.2012 - 12.05.2012 , Zagreb - Teatar &TD

Riječ je o komadu koji problematizira pitanje prostitucije i institucionalnih odnosa (unutar iste) koji je uvjetuju tj. (p)održavaju. Predstava nas poziva na razmišljanje o pitanju gdje prostitucija, ona vidljiva i nevidljiva, doista počinje: tko su joj subjekti, tko su joj nužne žrtve, koja je naša odgovornost, a koja njihova. Revitalizacijom ovog komada te njegovim izmještanjem u hrvatski kontekst redatelj Mario Kovač ukazuje  na nepobitnu živost kako ovog velikog autora tako i tema kojima se bavio koje su ostale jednako žive i jednako pod upitnikom kako u autorovo doba tako i danas. Dramaturg je Srđan Sandić.

Za Brechta je teatar mjesto političkog prosvjetljenja i agitacije, razbijanje prepreka između publike i glumaca kao i ideje da prvi moraju biti pasivni, a drugi aktivni. Poznate se stvari pri tome predstavljaju u novom svjetlu  te tako upućuju na kontradiktornu stvarnost, dok se radnja putem komentara i songova prekida, što kod gledatelja uništava svaku iluziju ili ju upravo gradi?

Premijera je 10. svibnja  u 20 sati, a slijede izvedbe 11.i 12. svibnja u isto vrijeme. Cijena karte je 50 kuna, odnosno 25 kuna za studente.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 02.05.2012