M31 - Solidarno protiv kapitalizma | kulturpunkt

Najave Akcija

<

M31 - Solidarno protiv kapitalizma

31. ožujka je Europski dan akcije protiv kapitalizma.

31.03.2012 , Zagreb - Park Zrinjevac

Pozivaju se nezadovoljni građani i aktivističke grupe da organiziraju akcije i u drugim gradovima – zagrebački skup održat će se 31. ožujka u 13 sati u parku Zrinjevac.

Nije prvi put u povijesti kapitalizma da se kriza koristi kao izgovor kako bi se zatirala radnička prava, povećavala eksploatacija radnika i ugrožavala egzistencija seljaka, umirovljenika, nezaposlenih, mladih i drugih koji su postojećem ekonomsko-političkom sistemu samo trošak i višak. Na velikom broju samita Europske unije predstavljene su i uvedene hitne mjere štednje, koje bi trebale spasiti kapitalizam. Politička oligarhija, krupni kapitalisti i mediji koji im služe uvjeravaju nas da će, ukoliko te mjere ne daju pozitivan učinak, nastati recesija, kolaps i masovno siromaštvo. Od početka aktualne krize političari govore da će banke i korporacije snositi dio njenog tereta. No, ono što se događa potpuna je suprotnost. Uvode se nove mjere štednje na štetu građana, umjesto da ih podnose oni koji su izazvali krizu, konkurencija na tržištima se povećava, kao i društveni nadzor, a sve to kako bi se osigurao privatni profit malog broja ljudi. Uzrok krize nije, kao što nam govore, u lijenim radnicima ili sitnoj korupciji, nego u samom sistemu. Ne radi se samo o krizi kapitalizma, nego je sam kapitalizam kriza. Ne radi se samo o problemima kapitalizma, nego je sam kapitalizam problem. Dok jedni uvećavaju svoj kapital i političku moć, život drugih postaje sve nesigurniji, siromaštvo raste, a društvene podjele su sve veće. 

Internacionalni Dan akcije protiv kapitalizma, 31. ožujka 2012. godine, može biti prvi korak u tom pravcu. Demonstracije u brojnim europskim gradovima više su od akcije solidarnosti. Kriza se manifestira na razne načine u raznim zemljama, ali svi imamo isti cilj: ne želimo spasiti kapitalizam, želimo ga nadjačati!

Više informacija potražite na službenoj stranici i FB eventu.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 26.03.2012