MAFAF u New Yorku | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

MAFAF u New Yorku

Izložba i istraživački projekt Nevidljivi MAFAF, kustosice Branke Benčić, predstavlja se na dvije lokacije u New Yorku.

  • A
  • +
  • -

Od 9. do 19. ožujka, u Gallery MC traje izložba i  program projekcija - www.gallerymc.org, a 20. ožujka, s početkom u 19 sati, u Residency Unlimited,  održat će se projekcija radova Tomislava Gotovca, Ivana Martinca, Vladimira Peteka, Save Trifkovića, Ivana Faktora, Zdravka Mustaća i drugih autora.

"MAFAF, Međuklupski i autorski festival amaterskog filma, manifestacija je koja se od 1965. do 1990. odvijala u Puli neposredno prije Festivala igranog filma. Dvadeset godina nakon posljednjeg izdanja, putem dostupne dokumentacije i arhivskih materijala, pokušat će se učiniti vidljivom nevidljiva povijest MAFAF-a, kako bi se festival  kontekstualizirao, valorizirala njegova važnost i rehabilitiralo sjećanje na festival koji je brojem prijavljenih filmova i prisutnih autora bio najveća manifestacija alternativnog i neprofesionalnog filmskog stvaralaštva u Jugoslaviji", zapisala je Branka Benčić.

Informativni program / Nevidljivi MAFAF predstavlja istraživačku platformu, projekt koji se u etapama realizira kroz prepoznatljive prezentacijske formate – izložbu, programe filmskih projekcija, serije razgovora, publikacije, a ima ulogu u stvaranju arhiva, čuvanju i prikupljanju  građe. Prezentacija filmskog materijala i dokumentacije odvijala se u galerijskom kontekstu, a izmještenost filmskog materijala u galerijski kontekst može omogućiti novo čitanje i razumijevanje kako dokumentacije tako i cjelokupnog konteksta festivala MAFAF i produkcije kino klubova.  Riječ je o pokušaju otvaranja novoga diskurzivnog prostora i stvaranje subjektivne reinterpretacije.

Nevidljivi MAFAF je već bio predstavljen na ovim prostorima: u Puli u sklopu Festivala igranog filma te u Ljubljani i Beogradu. 

KP / HAVC

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.03.2012