Magični objekti: priroda, skeneri i društvo | kulturpunkt

Natječaji Radionice

<

Magični objekti: priroda, skeneri i društvo

Polaznici_e će se tijekom dva susreta uz vodstvo Teute Gatolin upoznati s načinima manipulacije svjetlom u skenografiji i eksperimentalnoj fotografiji.

ROK: 23.05.2022
  • A
  • +
  • -

Ured za forografiju poziva na radionicu skenografije i eksperimentalne fotografije koja će se održati u sklopu programa Galerije Spot. Radionički program u vodstvu umjetnice Teute Gatolin promišlja geološke temporalnosti materijala koji čine naš svakodnevni okoliš, a rezultat su geoloških uvjeta u određenim epohama Zemljine davne povijesti. Tema detaljnije preispituje odnos materijala, ljudskog djelovanja i suvremene tehnologije, a teorijski se nastavlja na ideje Donne Haraway i geologinje Marcie Bjornerundo, odnosno na koncepte politemporalnosti i vremenske pismenosti. Radionicom se nastoji potaknuti stvaranje kulturne svijesti o ljudskoj prošlosti vezanoj uz geološku i ekološku prošlost planeta te odgovornosti sadašnjih generacija za one buduće.

Nakon kratkog teorijskog uvoda, polaznici radionice će se tijekom dva susreta kroz praktičan rad upoznati s načinima manipulacije svjetlom kako bi se dobio određen efekt u skenografijama – metodama kojima se pokretom ili podešavanjem postavaka skenera mogu ostvariti različite slike i efekti. Također, polaznici_e će dobiti osnovna znanja kako skenirati razne materijale u umjetničke svrhe te kojim se tehnikama mogu kreativno iskoristiti tehničke zadatosti određenih skenera (poput fokalne duljine, veličine podloge za skeniranje ili rezolucije).

Radionica je namijenjena prvenstveno studentima umjetnosti, ali i ostaloj zainteresiranoj javnosti (s obzirom na to da za sudjelovanje predznanje nije nužno). Prvi susret s polaznicama i polaznicima programa održat će se u petak, 27. svibnja od 16 do 20 sati, a drugi susret je zakazan u subotu, 28. svibnja od 11 do 15 sati.

Broj polaznica i polaznika je ograničen na 10 osoba. Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje u programu da se prijave na e-mail adresu Ureda za fotografiju, najkasnije do ponedjeljka, 23. svibnja.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 05.05.2022