Magnolija (ili prkos) | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Magnolija (ili prkos)

IMRC kolektiv poziva na premijeru svoje prve cjelovečernje predstave u sklopu programa Tjedna suvremenog plesa u Zagrebu i Rijeci.

31.05.2014 - 04.06.2014 , Rijeka - Filodrammatica, Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

Ovaj duet prvi je cjelovečernji rad IMRC kolektiva. Ishodište su tekstualni i likovni nacrti Vesne Mačković za imaginarnu predstavu (Ne)pokret(ne). Teme pokreta i statike, ekstatičnog plesa i prisilnog mirovanja, kao i transponiranje tih kategorija u zone intimne memorije, tjelesne imaginacije i transgresije identiteta, izvođačice razvijaju u svojim autonomnim zonama. Onim emocionalnim kao i onim tjelesnim, spajajući se na kraju u zajedničko tijelo prepoznavanja i podrške. 

Prije premijere moći ćete pogledati i kratki video rad From body to body, nastao kroz radionice IMRC-a. Izvedbe su najavljene za 31. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru u 16 sati, te 4. lipnja u riječkoj Dvorani Filodrammaticae u 20 sati.

Koncept i koreografiju osmislila je Iva Nerina Sibila u suradnji sa Silvijom Marchig i Vesnom Mačković, a producentica je Amela Pašalić. 

Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta - IMRC (Integrated Movement Research Collective) - osnovale su Iva Nerina Sibila i Amela Pašalić te od 2012. djeluje pod Hrvatskim institutom za pokret i ples kao krovnom organizacijom. Kolektiv se okuplja oko ideje da za ples i pokret nije preduvjet određeno tijelo, već da tjelesni izraz i iskustvo zajedničkog kretanja, a time i istraživanje plesačke izvedbe, pripada svima. Onima bez vidnog tjelesnog oštećenja, kao i onima s teškoćama u kretanju odnosno invaliditetom. IMRC je tako grupa plesača različitih tjelesnih datosti koji dolaze iz različitih plesnih praksi i edukatorskih sustava, a zajednički žele produbiti svoje razumijevanje kretanja, time i plesa, te nizom izvedbi i radionica podijeliti to iskustvo s drugima.

Na dan izvedbe u ZPC-u, 31. svibnja, bit će održan okrugli stol na temu Inkluzija u plesnoj umjetnosti, koji će se održati u okviru europskog projekta Unlimited Access, od 10.30 do 12 satiGovornici su Stine Nielsen, umjetnička voditeljica, Candoco (UK), Lucy Bennett, umjetnička voditeljica, StopGap (UK), Iva Nerina Sibila, umjetnička voditeljica, IMRC Integrated Movement Research Collective (HR), Bruno Rodrigues i Joana Gomes, VoArte (Portugal) i Onassis Cultural Foundation (Grčka). Okrugli stol će se održati na engleskom jeziku, uz osiguran prijevod onima kojima će trebati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.05.2014