Majstorski stil | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Majstorski stil

Izdavačka djelatnost Hrvatskog filmskog saveza može se pohvaliti novim važnim izdanjem, monografijom o Nikoli Tanhoferu, jednom od najvećih hrvatskih snimatelja.

22.12.2016 , Zagreb - Akademija dramske umjetnosti
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 22. prosinca, s početkom u 12 sati u kazališnoj dvorani Akademije dramske umjetnosti Hrvatski filmski savez predstavit će monografiju Tanhofer. Izdanje će predstaviti urednici Diana Nenadić i Silvestar Kolbas, a sudjeluju Slavko Goldstein, Enes Midžić i Hrvoje Turković

Nikola Tanhofer jedan je od najvećih hrvatskih snimatelja i autor znamenitog H-8 (1958), vjerojatno prvog jugoslavenskog filma posve moderne, fascinantno učinkovite režijske izvedbe koja priču o putnicima autobusa što će doživjeti tešku prometnu nesreću nepogrešivo vodi k dramaturškom i emocionalnom vrhuncu. 

Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao direktor fotografije na dugometražnom igranom filmu debitira 1949. Zastavom Branka Marjanovića i otada razvija majstorski fotografski stil, dominantno u crno-bijeloj tehnici. Posebno se ističu Plavi 9 (1950) Kreše Golika i Sinji galeb (1953) Branka Bauera, ali i niz kratkometražnih uradaka poput Pozdrava s Jadrana (1958, kolor-fotografija) i Čuješ li me? (1965) Ante Babaje te Recital (1972, kolor-fotografija) Petra Krelje.

U vlastitim redateljskim radovima, među kojima se u jugoslavenskim okvirima žanrovskom inventivnošću izdvajaju Nije bilo uzalud (1957), socijalna melodrama sa snažnom trilernom intonacijom i horor elementima, te fantastičan film Sreća dolazi u devet (1961), snimatelj je bio samo u onom posljednjem, Bablje ljeto (1970), iskazujući moderan senzibilitet u uporabi boja.

Godine 1969. osnovao je Odsjek filmskog i televizijskog snimanja na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu (danas Akademija dramske umjetnosti), gdje je dugi niz godina bio predavač. Autor je knjiga Filmska fotografija (1981) i O boji na filmu i srodnim medijima (2000).

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.12.2016