Mala igra za slušanje (i gledanje) | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Mala igra za slušanje (i gledanje)

Predstava radiofonijskog teatra Hoerspiel autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro ponovno će zaigrati u Kuli Lotrščak, uz izravan prijenos na tridesetak europskih radijskih postaja.

16.01.2015 , Zagreb - Kula Lotrščak

Predstava radiofonijskog teatra Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje) autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro ponovno će zaigrati u Kuli Lotrščak, u petak 16. siječnja, u 20.30 sati, zahvaljujući Hrvatskom radiju koji po deseti put sudjeluje u proslavi Rođendana umjetnosti Europske radijske unije, te domaćinu, Galeriji Klovićevi dvori.

Tom prilikom će dio predstave putem etera biti "poklonjen umjetnosti" na 30-ak europskih radio-stanica. To će se dogoditi izravno iz kule Lotrščak koja je uostalom vrlo blizu lokacije odakle je 1926. i počeo emitirati Radio-Zagreb, inače jedna od najstarijih radio-stanica u Europi. Dodatna izvedba održat će se u 18.30 sati i neće se prenositi. 

Radi se o predstavi koja se referira na radio kao na umjetnički medij, ali i na kao svojevrsno mjesto "bestjelesne utjehe". Početna je ideja bila da se probiju ograničenja radijskog studija i na scenu donese posebna vrsta kvalitete, nevidljivi partner – zvuk. Zvuk kao sredstvo ekspresije, napetosti, atmosfere, osjećaja i kao tema sama za sebe. Predstava je, kao i svi dosadašnji autorski projekti Pavlice Bajsić Brazzoduro nastala u inspirativnom prostoru Kule Lotrščak zahvaljujući razumijevanju i otvorenosti Marine Viculin, ravnateljice Galerije Klovićevi dvori.  

Tijekom burlesknog putovanja kroz ranu povijest radija, ansambl radiofonijskog teatra (10 glumaca, glazbenika, radiofoničara, pisaca: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Nina Bajsić, Ivan Zelić, Ante Perković i autorica) poput dobro uigrane trupe žonglira proizvodeći zvučne efekte uživo, kao i glazbu i tišinu, nudeći percepciji zvuka različite puteve. 

Hrvatski radio će se Rođendanu umjetnosti na Trećem programu uključit u projekt EBU-a u punom trajanju (od 20 sati do ponoći) kombinirajući prijenose događanja iz sljedećih gradova: Antwerpen, Pariz, Berlin, Bukurešt, Tallin, Bratislava, Helsinki, Pilsen, Laussane, Moskva, Stockholm, Ljubljana, Lisabon, Barcelona, Freiburg, Beograd, Dublin, Beč, Napulj, Madrid i naravno Zagreb.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.01.2015