Male korisne promjene u stanovanju | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Male korisne promjene u stanovanju

hitnaArhitektura je istraživački pilot projekt grupe Archisquad o postojećim stambenim uvjetima s ciljem poboljšanja individualnih i kolektivnih navika stanovanja, te prostora

  • A
  • +
  • -
Projekt se sastoji od besplatnih arhitektonskih konzultacija, koje će se održavati u prostoru i oko Galerije Prozori, pozivajući stanovnike kvarta na sudjelovanje i dijeljenje svojih iskustava i potreba. Na temelju predstavljenih problema tim stručnjaka pružit će što konkretnija rješenja o tome kako malim investicijama, ne nužno financijske nego čak emotivne prirode, možemo mijenjati svoj izgrađeni svijet na bolje.

ARCHIsquad - odred za arhitekturu savjesti - grupa je mladih arhitekata koja se bavi pitanjima društveno osjetljive arhitekture, osnovana 2006. godine u Zagrebu. Raznovrsni projekti grupe uključuju lokalne edukativne, umjetničke i arhitektonske pro bono projekte, te nagrađivana sudjelovanja na međunarodnim natječajima. Zadnji angažirani projekt grupe scenografija je za predstavu Ovo bi mogla biti moja ulica u ZKM-u, koja govori o posljedicama maloljetničkog nasilja i šutnji o istome, u listopadu 2010.

"Na konzultacije bi bilo uputno donijeti podloge na temelju kojih će se rješavati konkretni problem (npr. tlocrt ili skica stana, fotografije prostorija ili specifičnih detalja) kako bi se tim što lakše i točnije upoznao sa zadatkom, a ukoliko bude potrebno – rad se može nastaviti i na sljedećim konzultacijama ili e-mail dopiskom", poručuju iz ARCHIsquada.

Sljedeće konzultacije su zakazane za 26. ožujak i 2. travanj od 10 do 14 sati, a prezentacija samog projekta održat će se u subotu, 9. travnja u 12 sati

Galerija Prozori osnovana je 1978. godine. Nalazi se u Knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića na Peščenici. Izlagačka se koncepcija temelji na smještaju u kvartovskoj knjižnici što predstavlja dinamičnu i intrigantnu situaciju unutar koje se uspostavlja mreža relacija.  Istovremenost javnog prostora i privatne prakse čitanja objedinjenih u knjižnici, potencijal tekstova koji se ondje skupljaju i uopće jezika, obilježje prolazne zone i mjesta sabiranja, polazišta su u propitivanju širokog spektra odnosa i aktivacije stanovnika kroz umjetnički rad. 
Izvor: Galerija Prozori
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.03.2011