Maleš, Pogačar i Šodan | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Maleš, Pogačar i Šodan

Zbirke pjesama Branka Maleša, Marka Pogačara i Damira Šodana besplatno su dostupne na stranicama DPKM-a.

Marko Pogačar

  • A
  • +
  • -

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige tri nova pjesnička reizdanja: bibu posavec Branka Maleša, Poslanice običnim ljudima Marka Pogačara te Pisma divljem Skitu Damira Šodana

"Branko Maleš u zbirci biba posavec odlučuje progovoriti diskursom shizofrenika. Prividna nekoherentnost i alogičnost u komunikaciji kod te je bolesti, kako je poznato, zapravo posljedica nepoznavanja bolesnikove privatne logike, njegova privatnog jezika. No, poznato je i to da nijedan jezik nije u pravom smislu riječi privatan. Potpuno odsustvo komunikacije, šutnja, postiže se samo u smrti. [...]", piše Tomislav Brlek

Zvonimir Mrkonjić je o Pogačarevoj drugoj pjesničkoj zbirci zapisao: "Preboljevši semantički konkretizam iz svoje prve zbirke, Marko Pogačar u svojoj drugoj zbirci, Poslanice običnim ljudima, zalaže se za labavljenje i relativizaciju smisaonih vezâ među korektno sročenim, ali semantički kontrastnim sintaktičkim cjelinama. Unatoč tomu i bez ulaska u proturječje, danas mu je bliska i kasna makovićevska kritika hipermetaforizma koja njegovu stilu daje gipkost, ležernost tekućeg usklađivanja riječi i stvari". 

"Damir Šodan Pismima divljem Skitu iz povijesti, iz književne i filozofske tradicije čupa one grozdove čije labave ontologije u njegovoj stihovnoj križaljci najzad dobivaju red i adekvatnu mjeru lirske mistifikacije. Nominacije i opojmovljenje, intertekst, parafraziranje i citatnost stvaraju u ovoj poeziji gustinu djelovanja, događaja i doživljaja i po crti čitateljskog, i po crti 'spisateljskog čina'", ističe Ervin Jahić.

DPKM će u travnju objaviti i "domaći" prozni blok, tri zbirke kratkih proza: Kičmu višestruko antologizirane, prevođene i nagrađivane spisateljice i prevoditeljice Dorte Jagić, U što se zaljubljujemo Romana Simića, zbirku prevedena na njemački, španjolski, slovenski, makedonski i poljski te proglašenu najboljom proznom knjigom godine po izboru Jutarnjeg lista te Makovo zrno Nevena Ušumovića, jednog od najvažnijih hrvatskih prozaika srednje generacije, uvrštenog u mnogobrojne domaće antologije (kratke) proze, ali i u američku antologiju najboljih europskih prozaika.

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige od 161 objavljenog dostupno 149 naslova. 

Izvor: DPKM

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.03.2014