Manifest abnormalnog | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Manifest abnormalnog

U pitoresknom Kremsu, u neposrednoj blizini Beča, već se jedanaest godina održava Donaufestival, festival aktualnih tendencija u umjetnostima.

Piše: Vatroslav Miloš

Američki izvođač i producent Le1f

  • A
  • +
  • -

Donaufestival već jedanaest godina predstavlja presjek suvremenih tendencija u području vizualnih, izvedbenih i filmskih umjetnosti, s maksimalnim naglaskom na suvremenu eksperimentalnu i elektroničku glazbu i umjetnost zvuka, kao i različitim oblicima društveno-političkog angažmana i aktivizma.  

"Donaufestival 2016 zamišljen je kao ‘manifest abnormalnog’, kao drugačiji, post-kolonijalni pogled na svijet strave. Tako su stavovi umjetnika koje predstavljamo izraz nade i utopije te jasan poziv na novi način razmišljanja, djelovanja i percepcije", ističe umjetnički ravnatelj festivala Tomas Zierhofer-Kin.

Tijekom dva proljetna vikenda, od 29. travnja do 1. svibnja i od 5. do 7. svibnja, u Kremsu će se održati preko pedeset koncerata, performansa i instalacija kojima festival i "ove godine nastavlja intenzivnu potragu za umjetničkim stavovima koji nastaju između realnosti i utopije, a rezultiraju pružanjem drugačije koncepcije svijeta kroz nove perfomativne umjetničke formate, suvremene kazališne forme te nove zvučne pejsaže i audiovizualne izvedbe".

Aktualnom izbjegličkom krizom nadahnuta instalacija Roberte Lime, potom nastupi koreografkinje Elisabeth Bakambamba Tambwe te bečkog kolektiva God’s Entertainment i umjetnički program posvećen austrijskom filmskom avangardistu Peteru Tscherkasskyju obilježit će prvi vikend, kao i koncerti Omara Souleymana, Mbongwana Stara, Shackletona i Fatime Al Qadiri. Ovaj će vikend zatvoriti škotska intrumentalna skupina Mogwai, koja će u cijelosti izvesti svoj posljednji album Atomic, inače snimljen kao glazbena pratnja za dokumentarni film Atomic: Living in Dread and Promise Marka Cousinsa.

Drugi vikend predstavit će se suradnja berlinske izvedbene skupine Monster Truck s eksperimentalnim kazalištem Thikwa te američki umjetnički kolektiv Saint Genet, a očekuju se i nastupi Tima Heckera, Julianne Huxtable, Angel-Ho i Le1fa

Više potražite na službenoj festivalskoj stranici.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.04.2016

VEZANE VIJESTI

Radikalne nove tendencije

Piše: Ivna Franić

Pod geslom redefiniranja umjetnosti, austrijski Donaufestival ne nudi toliko gotova rješenja koliko solidne temelje za nove smjerove istraživanja suvremenih praksi.

Van postojećih žanrovskih granica

Piše: Vatroslav Miloš

Donaufestival je manifestacija suvremene umjetnosti koja se svake godine održava u austrijskom Kremsu.

Prostor kao simptom

Piše: Ivna Franić
Joanna Newsom otporna je na opasnosti postignutog komercijalnog uspjeha i ima publiku koja je uvijek spremna prihvatiti izazove ili im se bezrezervno predati, ma kako zahtjevni bili.