Manifest transnacionalnoj rodnoj jednakosti | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Manifest transnacionalnoj rodnoj jednakosti

Za prvo veliko glazbeno gostovanje na festivalu Vox Feminae možda nije bilo prigodnijeg odabira od Planningtorock.

  • A
  • +
  • -

Ovaj multimedijski i izvođački projekt Jam Rostron, engleske glazbenice i producentice s prebivalištem u Berlinu, obilježava upravo poigravanje društvenim normama i rodna kritika. Iako je svestrana Planningtorock na sceni već desetak godina, moglo bi se reći da upravo posljednjim albumom doživljava vrhunac karijere. 

U tri albuma, nekoliko kraćih izdanja i kolaboracija, Planningtorock je prošla put od ekscentričnog popa preko mračne elektronike pa do plesne glazbe. Debi album, Have it All, izdan je za Chicks on Speed Records, dok je drugi, W, objavljen za DFA, popularnu etiketu posvećenu elektroničkoj plesnoj glazbi, i to na poziv samog Jamesa Murphyja iz LCD Soundsystema – navodno najvećeg fana Planningtorock. Rostron je u sklopu DFA "obitelji" osnovala i vlastitu izdavačku kuću HUMAN LEVEL. Na ovogodišnjem albumu All Love's Legal, koji je u cijelosti sama napisala, snimila i producirala, predstavlja originalnu kombinaciju izrazito plesne glazbe i eksplicitnih političkih poruka koje tvore svojevrsni manifest transnacionalnoj rodnoj jednakosti. Da ne bi sve ostalo na riječima, albumu je prethodila i autoričina promjena imena iz Janine u rodno neobilježeno Jam. Osim vlastitih izdanja, valja spomenuti i remikseve pjesama za izvođače poput Austre, Telepathea, CREEP-a i velikih The Knife, s kojima je nastupala i surađivala na albumu Tomorrow, In a Year, te s čijim Olofom Dreijerom dijeli i studio.

Premijerni nastup Planningtorock u Zagrebu, koji će se održati 14. studenog u Pogonu Jedinstvo, zajednički organiziraju Živa muzika i Vox Feminae, a grupa će u tročlanoj postavi promovirati hvaljeni ovogodišnji album All Love's Legal

Prostor rodne i medijske kulture K-zona već osmu godinu organizira Festival kreativnih rodnih praksi Vox FeminaeNastup Planningtorock samo je dio programa glazbene večeri festivala Vox Feminae. Ostatak izvođača i izvođačica, informacije o ulaznicama i pretprodajnim mjestima, bit će objavljeni uskoro.

Izvor: Živa muzika

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 11.07.2014