Manifestacije povijesnih tenzija kolonizacije | kulturpunkt

Najave Performans

<

Manifestacije povijesnih tenzija kolonizacije

U dijalogu s romanom Industrijski park umjetnik Oscar Murillo razvija performans koji propituje odnos prema radu, nasilju i položaju žene u društvu u kolonijalnim i modernim vremenima.

29.01.2019 , Zagreb - Studio Maljković
  • A
  • +
  • -

U dijalogu s prvim proleterskim, latinoameričkim romanom Industrijski park (1933.) Patricije Galvao, umjetnik Oscar Murillo razvija performativnu akciju koja propituje odnos prema radu, nasilju i položaju žene u društvu u kolonijalnim i modernim vremenima. Patricia Galvao, aktivistica i članica Antropofagnog pokreta u Brazilu, u romanu Industrijski park piše o sudbini radnica u vrijeme industrijalizacije Sao Paola, a tijelo protagonistice postaje teritorij na kojem se nasilno manifestiraju povijesne tenzije kolonizacije u patrijarhalnom, židovsko-kršćanskom društvu.

Umjetnička praksa Oscara Murilla obuhvaća slikarstvo, grafiku, kolaž, video, kiparstvo, performans, participativne instalacije i intervencije, a odlikuje se eksperimentalnošću, procesualnošću i otvorenošću forme koja nadilazi ograničenja medija i jasno određenih umjetničkih kategorija. Tematski, njegova praksa obuhvaća niz pitanja poput migracija, globalizacije, putovanja, rada, proizvodnje, uloge umjetnika te njihovih manifestacija na mikro i makro razini. Stavljajući ovaj široki raspon tema u vezu s umjetnikovom osobnom biografijom, Murillovi radovi naglašavaju tenzije koje nastaju kao posljedica pregovaranja različitih lokacija, zajednica, kultura, klasnih pripadnosti i društvenih konteksta.

U sklopu WHW Akademije, Oscar Murillo 29. siječnja u 19 sati u Studiju Maljković (Kralja Držislava 8) izvodi performans Industrijski park.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 23.01.2019