Manifestacije slobode | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Manifestacije slobode

U prostoru studija Arhitektri skopska inicijativa Kooperacija organizira dvosatnu izložbu Utopias/Dystopias: Documents.

  • A
  • +
  • -

Izložba se obraća društveno idealiziranim mega-projekcijama budućnosti kao i (ne)uspjehu takvih konstrukcija. To čini putem opipljivih umjetničkih intervencija u javnome prostoru gdje različiti interesi, sklonosti i interpretacije formiraju društvenu stvarnost. U isto vrijeme, kratkotrajna izložba predstavlja nova pitanja te svježe interpretacije i definicije javnoga prostora, njegovih potencijala i funkcija u širem društvenom kontekstu.

U subotu, 20. travnja u 20 sati, u prostoru skopskog studija Arhitektri bit će predstavljeni dokumentarni zapisi intervencija u urbanom kontekstu, "pojedinačnih tragova kratkotrajnih gesti" Daniela Gontza, Siniše Labrovića, Mirne Arsovske, Ivane Dragšić, Aleksandra Spasoskog, Olivera Musovika, Igora Toševskog, Haralda Schenkera, Ines Efremove, Slavice Toševske i drugih suvremenih umjetnika koji čine suradnički mini-arhiv sastavljen od odvojenih, neodređenih stvarnosti koje se događaju sada i ovdje.

Izložba je pokušaj negacije normativa totalitarističke, ujednačujuće, statične i neosobne stvarnosti te pronalaženja veza između izoliranih individualnosti i mogućnosti. Polazna je pretpostavka da se podcrtavanje važnosti izravne, racionalne komunikacije može suprotstaviti manipulativnim i jednostrano usmjerenim porukama koje dominiraju javnim prostorom.

"Za demokratsko društvo u stalnom procesu rekonfiguracije, takve privremene umjetničke intervencije od presudne su važnosti. One su manifestacije slobode umjetnosti da oblikuje, kritizira i redefinira ideale i proturječja unutar konteksta kojeg zaokuplja. Na taj način, opirući se definicijama i kanonizaciji, umjetnost nudi platformu za istraživanje, propitivanje i artikulaciju pojedinčeva izraza pluralizma. Taj izraz uspijeva unutar urbanog krajolika ispunjenog različitim značajima i impliciranim značenjima, ponekad u skladu s njima, češće u suprotnosti", najavljeno je iz Kooperacije.

Izložba traje do 22 sata.

KP / Fotografija: Zoran Poposki, Portrait of the artist as a cultural worker

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.04.2013