Manipulacija objektima | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Manipulacija objektima

Kraj kreativne godine Festivala novog cirkusa obilježit će dvije rezidencije mladih cirkuskih umjetnika koji redefiniraju jednu od najpoznatijih tradicionalnih cirkuskih tehnika.

03.12.2015 - 19.12.2015 , Zagreb - Scena Travno

Žongliranje je umijeće koje je mnogima prvo na pameti kada je riječ o cirkusu, no u suvremenoj je umjetnosti ono zakoračilo znatno dalje od konvencionalnih predodžbi o mogućnostima koje pruža ovakva manipulacija objektima. 

Na samom početku mjeseca svoj će prvi autorski rad na zagrebačkoj rezidenciji razvijati netom diplomirani španjolski umjetnik Miguel Gigosos Ronda. Predstava u nastajanju dobila je ime Möbius po matematičaru iz 19. stoljeća, autoru tzv. Möbiusove trake, koju je najlakše opisati kao papirnati prsten uvijen na način da stvara iluziju dviju strana. U stvarnosti je riječ o plohi, putujući po kojoj bismo čitavu površinu prešli a da nikada ne prijeđemo preko ruba. Upravo će ova optička varka i fascinantni teorijski konstrukt poslužiti kao inspiracija žongleru i kontorcionistu koji će, koristeći samo svoje tijelo i hrpu ružičastih loptica, oblikovati intrigantni labirint nebrojenih mogućnosti. Jer upravo ideja da se vlastitom voljom učini mogućim nešto što se činilo nemogućim – to je oduvijek u temeljima cirkuske umjetnosti. Rezidencija će trajati od 29. studenoga do 6. prosinca, a izvedba work-in-progress varijante predstave, besplatna za publiku, održat će se u četvrtak, 3. prosinca, u 21 sat na Sceni Travno

Druga će rezidencija žongliranju prići doslovno s druge strane. Naime, ruska umjetnica Nata Galkina, koja je karijeru gradila diljem Europe i sada dolazi iz francuskog konteksta, žonglira – nogama. Višeznačni i indikativni naslov njezina projekta Antipode poigrava se geografskim terminom koji označava dvije točke na međusobno dijametralno suprotnim krajevima Zemljine kugle. Na ovoj će rezidenciji fokusirano istraživati mogućnosti ovog neobičnog umijeća iznenađujućih mogućnosti, a sedmodnevna rezidencija završit će besplatnom javnom prezentacijom rada u nastajanju u petak, 19. prosinca u 20 sati, također na Sceni Travno

Obje će izvedbe biti popraćene razgovorom između umjetnika i publike kako bi autori dobili povratnu informaciju o svojemu radu te potencijalno inspiraciju i smjernice za daljnji razvoj djela. Oba projekta koproducira Mala performerska scena u sklopu projekta Produkcijski inkubator Festivala novog cirkusa čiji će konačni produkti biti prezentirani na budućim festivalskim izadnjima. 

Detalje o festivalskim aktivnostima možete pronaći na službenoj stranici festivala.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.11.2015