Manje publike, veća važnost filma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Manje publike, veća važnost filma

Riječko Art-kino Croatia, javna ustanova u kulturi, otvara novu malu dvoranu.

  • A
  • +
  • -

Interes za programe kina, koji je svake godine sve veći i što se tiče publike i onih koji svoje programe žele prikazati upravo u riječkom Art-kinu te potreba za povećanjem kapaciteta i broja projekcija, rezultirala je otvaranjem nove male dvorane riječkog Art-kina. 

Također, zbog potrebe za prikazivanjem umjetnički relevantnih programa koji ne privlače veliki broj posjetitelja, ali imaju izuzetnu filmološku važnost, novo Mini Art-kino pokazalo se kao optimalno rješenje. Novo će kino biti korišteno i za tribine, izlaganja i prezentacije vezane uz filmske žanrove, stilove, predstavljanje publikacija te predstavljanje nacionalnih kinematografija te bi trebalo biti idealno mjesto za promociju filmova mladih domaćih autora.

Riječ je o projektu koji će za probranu publiku kontinuirano prikazivati dokumentarne i eksperimentalne filmove od petka do nedjelje u 20 sati i 30 minuta te izvanredno, kada se da to pojavi potreba. Dvorana može primiti petnaestak gledatelja. 

Prvi je program na repertoaru Mini Art-kina Kockice, program kratkometražnog hrvatskog filma Zagreb Film Festivala. Kockice u Art-kino donose devet filmova iz konkurencije, a samim tim i pobjednički film Ko da to nisi ti Ivana Sikavice te Srami se Darije Blažević, nagrađen posebnim priznanjem.

U suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci bit će prikazan ciklus kratkih filmova Antologije krijumčarenja, dio međunarodnog interdisciplinarnog projekta o tradiciji sive ekonomije. Filmski program donosi pet filmova koji na dokumentarni način prikazuju jedan aspekt krijumčarenja.

U studenom, u sklopu programa Mini Art-kina, bit će prikazani Zoffski Grč Zorana Kreme, Vojotove štorije Bernardina Modrića, nagrađivani film Željke Sukove Zimsko čudo te Pussy Riot – punk molitva, glazbeno – aktivistički dokumentarni film. 

Više potražite na službenim stranicama Art-kina.

Izvor: Art-kino Croatia

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 31.10.2013