Mapiranje osobnih povijesti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Mapiranje osobnih povijesti

Leksikon Tânja Ostojić šestogodišnji je interdisciplinarni i participativni projekt usmjeren prema istraživanju suvremenih post-jugoslavenskih migracijskih procesa.

11.08.2017 - 07.09.2017 , Rijeka - Studio Kamov

U petak, 11. kolovoza u 20 sati u Studiu Kamov, otvorenje je izložbe Tanje Ostojić Leksikon Tânja Ostojić.

Pod naslovom Leksikon Tânja Ostojić, autorica objedinjuje šestogodišnji interdisciplinarni i participativni projekt usmjeren prema istraživanju suvremenih post-jugoslavenskih migracijskih procesa kroz prizmu osobnih povijesti žena. Razvijajući ga prvenstveno kroz umjetničke alate, osobnu i kreativnu razmjenu provodi unutar konkretnog uzorka - 33 imenjakinja i prezimenjakinja, Tânja Ostojić različitih nacionalnosti i godišta, stupnja obrazovanja, socijalnog statusa i životnih iskustava do kojih je umjetnica Tanja Ostojić došla tijekom dvogodišnje istraživačke stipendije na Graduate School Univerziteta umjetnosti u Berlinu (2012.-2014.) nastavljajući istraživanje putem društvenih mreža i interneta. 

Otvarajući rodna, identitetska, etička, ekonomska i politička pitanja unutar konceptualno odabranog demografskog okvira od tridesetak žena koje komuniciraju na jezicima s teritorija nekadašnje Jugoslavije odakle potječu, projekt se bavi mapiranjem osobnih povijesti koje tradicionalnom sociološkom istraživanju  ne bi predstavljale čvrsto uporište, dok u suvremenoj historiografiji zadobiva status relevantne građe. Na izložbi će biti prikazan dio arhiva istraživanja, radovi nastali u kreativnim radionicama, kao i foto- i video dokumentacija susreta između Tânja  Ostojić.

Trodnevna kreativna radionica za učesnice projekata Leksikon Tânja Ostojić koju će voditi sama autorica, održati će se od 11. do13. kolovoza u Studiju Kamov. Među polaznicama radionice biti će ovog puta neke od najaktivnijih sudionica projekta, a i poneka Tanja Ostojić koja se po prvi put susreće sa umjetnošću i s kreativnim radom.  

Izložba ostaje otvorena do 7. rujna, a može se razgledati od utorka do nedjelje od 17 do 21 sat.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 09.08.2017