Marijine u New Yorku | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Marijine u New Yorku

Dokumentarno-igrana posveta pokojnoj baki redateljice Željke Sukove bit će prikazana u programu Documentary Fortnight njujorške MoMA-e.

Dokumentarni film Marijine riječke redateljice Željke Sukove bit će prikazan u okviru završnog dijela programa festivala MoMA's Documentary Fortnight 2012 koji se ove godine održava od 16. do 28. veljače u New Yorku. MoMA’s Documentary Fortnight je međunarodni festival posvećen umjetničkim dokumentarnim filmovima. Ova dvotjedna manifestacija sastoji se od selekcije međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja te predstavlja širok raspon kreativnih kategorija koje nadilaze klasične dokumentarne forme. Program Documentary Fortnighta 2012 obuhvaća preko četrdeset filmova, brojna gostovanja redatelja, performanse i glazbene nastupe.

Marijine su američkoj publici obećane za 27. i 28. veljače, kao dio manifestacije Gala Closing Night. Tom prilikom, svoj film će predstaviti redateljica i scenaristica Željka Sukova te direktor fotografije i montažer Aleš Suk.

Nastao u produkciji riječke udruge UKUS, film Marijine razigrana je dokumentarno-igrana posveta pokojnoj baki redateljice Željke Sukove i njene sestrične Nine Violić, koja u filmu igra jednu od naslovnih uloga. Nakon premijere na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs u Torontu u travnju prošle godine, film je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma gdje je osvojio nagradu FEDEORA Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana.

Marijine su domaću premijeru imale krajem listopada na Zagreb Film Festivalu, a u studenom je ovaj dokumentarac prikazan u natjecateljskom programu najvećeg festivala dokumentarnog filma u Skandinaviji, međunarodnog festivala dokumentarnog filma CPH:DOX u Kopenhagenu. Isječak iz filma možete pogledati na istaknutom linku

Više o festivalu u MoMA-i te ostalim zanimljivim dokumentarcima možete saznati ovdje

Izvor: HAVC

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 11.01.2012