Marketing drugačijim sredstvima | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Marketing drugačijim sredstvima

KA-MATRIX - udruga za društveni razvoj u sklopu programa Nova kultura - Hibridni grad 014. organizira radionicu gerila marketinga.

29.08.2014 - 30.08.2014 , Karlovac - Hrvatski dom
  • A
  • +
  • -

Radionica gerila marketinga održat će se 29. i 30. kolovoza u Hrvatskom domu (Mala Scena) u Karlovcu. 

Gerila marketing može se opisati kao "nekonvencionalnu i neuobičajena metodu promocijskih aktivnosti kojima se s vrlo malo uloženih sredstava brzo postižu značajni rezultati". Voditelj radionice je Mario Miličić, član zagrebačkog Autonomnog kulturnog centra Attack!, koji ima dugogodišnje iskustvo u raznim tehnikama kao što su crtanje graffita, pisanje poruka, izrada šablona, stickera te bilježi brojna sudjelovanja u kampanjama, uličnim akcijama i na festivalima u Hrvatskoj i šire. S obzirom na temu polaznici će imati priliku unaprijediti vlastita znanja o "drugačijem" pristupu marketingu, PR-u i načinima promocije a prikupljena znanja i vještine će koristiti jednako tako mladima, aktivistima za promociju vlastitih akcija kao i profesionalcima kao dodatni izvor ideja i tehnika u budućem radu. Na radionici će polaznici prolaziti tehnike kao što su izrada naljepnica, taggiranje, stencil art (izrada šablona različitim tehnikama i prijenos šablona na zid ili druge površine) te druge tehnike koje se mogu primjenjivati za oglašavanje u najrazličitije svrhe - upravo ono što danas obuhvaća termin gerila marketing. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznici se pozivaju da ukoliko su u mogućnosti ponesu vlastita prijenosna računala i crtači pribor. Zbog ograničenog broja sudionika mole se zainteresirani da se prijave za sudjelovanje putem elektroničke pošte

Kroz projekt Nova kultura – hibridni grad u Karlovac se dovode različiti programi koji se na interdisciplinarni način bave pitanjima prostora / urbanizma, suvremene kulture i medija. Projekt i većina programa usmjereni su na vraćanje u funkciju postojećih ili povremenu i/ili stalnu prenamjenu drugih javnih prostora u korištenje za programe nezavisne kultune scene. Ponajprije se to odnosi na zgradu Hrvatskoga doma koja je tijekom posljednjih godina detektirana kao najpodesnije mjesto, kako za različite izvedbene aktivnosti, tako i za programe edukacije, prezentacije, rezidencijalnih gostovanja i društvenog aktivizma. Kroz programe namjera je povezati nove tehnologije i prakse, aktivno promišljanje prostora / urbanizma, umjetnike i stručnjake iz više hrvatskih gradova i lokalnu civilnu i kulturnu scenu uz uključivanje javnih ustanova i javne uprave. Projektom se također želi i potaknuti aktivno zagovaranje i djelovanje za korištenje javnih prostora u društvene i kulturne svrhe kako bi se doprinijelo razvoju lokalne kulturne scene i grada. 

Autonomni kulturni centar – Attack! udruženje je građana/ki  koje prvenstveno djeluje na nivou grada Zagreba, te s projektima koji se realiziraju na razini cijlele Hrvatske. Attack se bavi poticanjem razvoja i prakticiranja alternativne kulture, mišljenja, djelovanja i izražavanja. Autonomni kulturni centar - Attack! djeluje od 1997. pod nazivom Autonomna tvornica kulture. Zbog masovnosti organizacije i lakšeg poslovanja Autonomna tvornica kulture 2001. godine dijeli se na dvije udruge građana/ki sa sličnim idejama i ciljevima, ali i većom autonomijom u svakoj od ove dvije udruge. Osnovna motivacija bila je omogućiti prvenstveno mladim ljudima prostor za autentično stvaralaštvo i izražavanje te aktivizam. Nakon što je izgubila neadekvatni prostor u tvornici Jedinstvo 2003. godine svoju djelatnost fokusirali su na program u prostorima host udruga ili klubova kao što su Močvara, Studentski centar, KSET. Od 2009. godine Attack djeluje u prostoru stare tvornice Medika u Pierrotijevoj ulici. Kroz Autonomni kulturni centar – Attack! tokom četrnaest godina prošlo je nebrojeno projekata od kojih su najznačajniji: Fade in, Revija amaterskog filma – R.A.F, Underwater – Overground, Libralibera. Trenutno najznačajniji projekti koje udruga provodi su: FAKI – Festival alternativnog kazališnog izričaja, Interenational Dub Meeting, Antibiotik, Hacklab01…. Kroz dugogodišnje djelovanje i organizirani alternativni program u gradu Zagrebu Attack je postao nezaobilazan čimbenik u stvaranju nezavisne, neprofitne kulture grada. Udruga je članica Mreže mladih Hrvatske, aktivno je uključena i jedna od osnivača inicijativa  Pravo na grad i Savez za centar za nezavisnu kulturu i mlade - sada Savez udruga Operacija grad, te je jedan osnivača i aktivnih članova platforme Clubture.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.08.2014