Marković voli New York | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Marković voli New York

Marko Marković performansom I LOVE NEW YORK nastavlja svoj američki ciklus. 

  • A
  • +
  • -

Body art performans I LOVE NEW YORK osječkog umjetnika Marka Markovića govori o pozicijama pojedinaca te klasnih i rasnih skupina u New Yorku. Rad u fokus stavlja imigrante, jeftinu radnu snagu koju se iskorištava u svrhu osobnog koristoljublja i društvenog prosperiteta, te izgradnju države na leđima radničke klase kroz proces koji svjesno proizvodi "nevidljive ljude".

Performans je izveden 11. svibnja u sklopu AUNTS večeri performansa u Arts@Renaissance prostoru u Brooklynu. Uz Markovića, na manifestaciji su sudjelovali i brojni drugi njujrorški performeri. 

Marko Marković rođen je u Osijeku, 1983. godine. Diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Osim slikarstva bavi se i drugim medijima: videom, instalacijama, performansima, akcijama i intervencijama. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu. Glavni je organizator festivala Dani otvorenog performansa u Splitu – DOPUST te je frontman punk-electro benda Ilija i zrno žita. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar za 2011 godinu. Više o umjetniku pronađite ovdje

Izvor: MM / Foto: Marko Marković, Sharpening

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 14.05.2013

VEZANE VIJESTI

Kompozicija za deset noževa

Nakon rada Sharpening multimedijalni umjetnik Marko Marković njujorškoj se publici predstavlja s The Knife Orchestra.

Što je Cisti Provo Markovićev nož?

Marko Marković izlaže na jumbo plakatu.

Američko proljeće

American Spring, video rad Marka Markovića o proljetnim protestima u New Yorku, bit će prikazan u Montrealu.