Maršal u operi | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Maršal u operi

Snimka generalne probe opere Maršal Silvija Foretića, nastale prema istoimenom filmu, jedini je preostali trag izvorno zamišljene scenske izvedbe u režiji Marija Kovača.

19.08.2018 , Korčula - Ljetno kino
  • A
  • +
  • -

U nedjelju, 19. kolovoza u 21 sat u ljetnom kinu u Korčuli u organizacije Galerije Sive održava se premijerna projekcija dijelova generalne probe opere Maršal Silvija Foretića, nastale prema istoimenom filmu Ive i Vinka Brešana iz 1999. godine.

Od mita o čudovištu iz Loch Nessa ili tvrdnji o korčulanskom rođenju Marka Pola, izmišljeni su narativi poznati pokretači turističke ponude i zarade. Recentni slučaj prezentiranja scenografskih elemenata sa snimanja fantasy serije Game of Thrones u Dubrovniku u tom se kontekstu čini i kao svojevrstan pomak prema realnosti.

Film Maršal Ive i Vinka Brešana iznio je priču o malom otočkom mjestu odakle se pronio glas da se na otoku pojavio duh pokojnog maršala, utemeljen na tome da je jedan lokalni "redikul" umislio da je Tito. Kako su na otok počeli pristizati ljudi povedeni glasinama o duhu, tu je situaciju gradonačelnik iskoristio za pokretanje turizma insceniranjem rituala iz doba socijalizma. Film je doživio ogromnu gledanost za hrvatske prilike i brojne nagrade na filmskim festivalima.

Godine 2011. kompozitor Silvio Foretić napravio je libreto i glazbu prema njihovom scenariju, a djelo se u režiji Marija Kovača trebalo ostvariti u suradnji splitskog HNK-a i 26. Muzičkog biennala Zagreb. Generalna proba je snimana kao proba za izravni prijenos premijere planirane za slijedeći dan u Splitu. No zbog političkih razloga i zabrane tadašnjeg HNK-ovog intendanta premijera se nije održala prema planu. Foretić se autorski odrekao kasnije scenske izvedbe, igrane svega dva puta, tako da je od izvorno zamišljenog djela ostala jedino videosnimka generalne probe. U sklopu programa, uz prisustvo autora, djelovi ove snimke bit će prikazani premijerno s engleskim titlovima.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 19.08.2018