Martekov Jezik u slobodi | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Martekov Jezik u slobodi

U Trstu, u prostoru Studija Tommaseo, otvorena je izložba Vlade Marteka nazvana Jezik u slobodi.

  • A
  • +
  • -
Kustosice izložbe su Dubravka Cherubini i Janka Vukmir, uz stručnu suradnju Dubravke Đurić (Beograd) i Darka Šimičića (Zagreb). 

Vlado Martek (Zagreb, 1951.) je pjesnik, likovni umjetnik i pisac. Diplomirao je književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; radi u knjižnici. U svijet umjetnosti ušao je putem poezije. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zajedno s Mladenom i Svenom Stilinovićem, Fedorom Vučemilovićem, Borisom Demurom i Željkom Jermanom osnovao je i bio član Grupe šestorice autora koja je kasnih sedamdesetih radila u Zagrebu., te je bila među prvima koji su svoje radove radili i izlagali u javnom prostoru, a bila se dekonstrukcijom ideologije socijalizma u Jugoslaviji.

Martek je za sebe i svoj rad skovao termin predpjesnika i predpoezije, koji se otada uvriježio vezano uz njegov rad. Radeći svoje radove u formi akcija, izložbi-akcija i u suradnji i komunikaciji s publikom, na ulicama i u javnim prostorima Grada, Martek je povezivao medij jezika i likovnih umjetnosti, što je ostalo temeljnim obilježjem njegova rada.
 
Osim samog pisanja u tradicionalnom smislu, Martek je počeo raditi poetske objekte, miješajući tako medije književnosti, filozofije i likovnih umjetnosti. Uvijek je ostao transmedijalni umjetnik, pa tako i danas radi u različitim medijima od crteža, fotografije, objekata, akcija i performancea do instalacija. U stalnom pokretu i promjenama (s utjecajem Fluxusa) teži umjetnostima historijskih avangardi, Duchampa i konkretne poezije. Nikada ne napuštajući područja filozofije i književnosti objavio je i niz knjiga umjetnika, smizdata, knjiga tekstova, smatrajući ih svojevrsnim oblikom društvenog aktivizma.
 
Izložit će 101 djelo, nastalo tijekom 30 godina svoje umjetničke aktivnosti, od ranih osamdesetih do danas, pomiješane u tematske grupe neovisno o dobi nastanka ili umjetničkog medija, naglašavajući slobodu upotrebe jezika i pokazujući stalnost i koherentnost svojih interesa. 

Izložbu su podržali Konzulat RH u Trstu i Institut za suvremenu umjetnost Zagreb, a organizira je Comitato Trieste Contemporanea u sklopu svojih aktivnosti na promociji i istraživanju umjetnosti srednje i istočne Europe. Izložba je dio projekta Words Room nastalog u sklopu međunarodne mreže Continental Breakfast. Izložba je otvorena do 18. lipnja.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.04.2011