Martinac | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Martinac

Večer je posvećena Ivanu Martincu uz predstavljanje knjige Ranka Munitića.

14.11.2011 , Split - Zlatna vrata
  • A
  • +
  • -

Monografija Martinac o splitskom pioniru eksperimentalnog filma i pjesniku Ivanu Martincu izašla je u izdanju Hrvatskog filmskog saveza. Rukopis je dovršen 1981. godine i zasnovan je na razgovoru koji je njegov autor, filmski kritičar i publicist Ranko Munitić vodio sa Ivanom Martincem.

Munitić je dijalog pretvorio u niz Martinčevih monologa koji slijedi putanju njegova života, školovanja, stvaranja i mišljenja, a u njega umetnuo Martinčeve tekstove, pjesme, sinopsise, dotad realiziranu filmografiju, dokumente... Tako je nastao mozaičan portret osebujnog umjetnika i intelektualca iz "mediteranskoga kruga", koji je istodobno svjedočanstvo o kulturnom prostoru i (povijesnom i umjetničkom) vremenu u kojem je njegova fascinacija filmom nastajala i rasla. Monografiju je uredila filmska kritičarka Diana Nenadić, a ista sadrži i DVD izdanje nedavno restauriranog Martinčeva filma Fokus iz 1967. godine.

Ivan Martinac pripadao je splitskom filmskom krugu stvorenom unutar Kinokluba Split. Filmove, prema vlastitim scenarijima, počeo je snimati za studija arhitekture u Beogradu, a potom i u Kinoklubu Split te u produkciji profesionalnih filmskih kuća.

Knjigu će predstaviti: Diana Nenadić, Jasna Pervan, Mirko Petrić, Boris Poljak i Željko Serdarević. Početak je u 19 sati.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 11.11.2011