Maskuline reprezentacije moći | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Maskuline reprezentacije moći

Dopust / Days of Open Performance međunarodni je festival performansa koji će se, pod umjetničkim vodstvom Marka Markovića, prvi put ove godine održati u Beču.

Piše: Martina Kontošić

Marko Marković, Samojed, 2009.

  • A
  • +
  • -

Sedmo izdanje Dana otvorenog performansa ove godine održava se u različitim gradovima u suradnji s brojnim partnerima. Nakon održanog programa u Grazu u suradnji s Forum Stadtpark te IZK Institute for Contemporary Art pri Styria-Artist-In-Residence slijedi festivalsko izdanje u Beču.

Bečki festival održat će se od 29. lipnja do 3. srpnja u sklopu Galerije Michaela Stock koja je domaćin cjelokupnog programa. Uz austrijske, meksičke, nizozemske i američke umjetnike nastupit će i umjetnici iz Hrvatske.

Umjetnički program je podijeljen u tri cjeline: radionicu, dane performansa i izložbu. Pozvani su umjetnici i teoretičari različitih generacija iz različitih kulturnih i geografskih sredina koji će u galeriji ili u javnom gradskom prostoru izvesti performanse ili održati predavanja koja se bave temom muških ikona kroz happening, akcije, javne intervencije, body arta do videa, fotografije i glazbe. Projekcije će istaknuti dokumentaciju performansa na zadanu temu te će biti prikazane u podrumu galerije. Program će biti popraćen predavanjima i raspravama umjetnika i uglednih znanstvenika.

Kroz petodnevni program festivala predstavit će se renomirana imena hrvatske suvremene umjetnosti kao što su Marko Marković, koji je ujedno i umjetnički direktor festivala, Vlasta Delimar, Slaven Tolj, Neli Ružić, Siniša Labrović, Sandro Đukić, Branka Cvjetičanin i nova mlada snaga hrvatskog performansa Nina Kamenjarin. Nakon Beča program se planira ostvariti u Splitu i Mexico Cityju gdje će se fokusirati na performanse u trajanju.

Performans radionica PAS # 47 bavit će se temom ikone. Istraživat će se performativne umjetničke prakse i stvoriti eksperimentalno okruženje u kojem će se raditi na individualnom performansu koji će biti predstavljen u sklopu DOPUST-a Beč.

Na dvije izložbe Masculine Icons i La Reina Del Sur, koje će biti otvorene do 3. rujna, preispitat će se međusobni odnosi umjetničkih praksi kao što su performans, fotografija i video, kao i odnosi između suvremene teorije umjetnosti i znanosti.

Detaljan program festivala dostupan je ovdje

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 28.06.2016

VEZANE VIJESTI

Dinamična mapa

DOPUST i Studio Matthew Barney predstavljaju drugo izdanje performerskog festivala u New Yorku.

Razni načini uništenja u umjetnosti

Pripremila: Martina Domladovac

Hrvatski umjetnici Slaven Tolj i Marko Marković predstavit će se izložbom Under destruction na Art Rotterdamu 2016 u Nizozemskoj.

Manipulativna snaga straha

Performansi, koncerti, anti izložbe i predstave samo su dio programa ovogodišnjeg Festivala suvremene umjetnosti bez cenzure MaxArtFesta.